Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Al-Sadr verlaat Imam Alimoskee'

20 aug 04

De gewapende militie van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr houdt nog altijd de Imam-Alimoskee in de Iraakse stad Najaf bezet. Vrijdagmiddag werd door het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken ten onrechte gemeld dat Iraakse eenheden het gebedshuis hadden ingenomen.

De uitlatingen van het departement in Bagdad tegenover de nieuwszender CNN leidden tot grote verwarring over de precieze situatie in en rond de moskee. De ongeveer 30-jarige al-Sadr en zijn gewapende aanhangers strijden in Najaf al meer dan twee weken tegen Amerikaanse militairen en Iraakse eenheden. Het geweld heeft inmiddels aan vele tientallen mensen het leven gekost.

De Amerikanen zetten bommenwerpers, tanks en pantservoertuigen in, overigens zonder de moskee zelf te betreden of te treffen. Gezien de heilige status van het complex is een aanval alleen voorbehouden aan Iraakse eenheden. Grote delen van het historische hart van Najaf zouden intussen nagenoeg in puin liggen en zeker 77 Irakezen zijn in Najaf gedood.

Al-Sadr, die volgens journalisten vrijwel zeker niet meer in de moskee zelf is, zei verscheidene malen zijn verzet te willen staken, maar tegelijkertijd verzekerde hij dat alleen een martelaarsdood hem uit Najaf kan verdrijven.

Het Duitse persbureau DPA zei vrijdag al-Sadr te hebben gesproken in een niet nader aangeduid 'kantoor' in Najaf. Hij wil dat de hoogste religieuze autoriteiten van Najaf de controle over de moskee overnemen. De hoogste geestelijk leider van de sjiitische meerderheid in Irak, grootayatollah Ali al-Sistani, zou daarmee al hebben ingestemd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief