Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Stappen Kerry tegen lastercampagne

21 aug 04

De Amerikaanse presidentskandidaat John Kerry neemt juridische stappen tegen een groep die de heldhaftigheid van zijn oorlogsverleden in twijfel trekt. De Democratische presidentskandidaat heeft een formele klacht ingediend bij de Amerikaanse verkiezingscommissie FEC.

In tv-advertenties wordt gesteld dat Kerry heeft gelogen over zijn daden in Vietnam. Hij kreeg een onderscheiding voor het redden van iemand met gevaar voor eigen leven, omdat hij op dat moment onder vuur lag. Nu wordt beweerd dat er tijdens de reddingsactie helemaal niet werd geschoten.

Kerry wil dat de spotjes worden ingetrokken. Hij zegt dat het campagneteam van Bush achter de actie zit. De Republikeinen zouden banden hebben met de betrokken groep Vietnam-veteranen die zich Swift Boat Veterans for Truth noemt. Het Bush-kamp ontkent dat.

Kerry is tijdens de oorlog in Vietnam vijf keer gedecoreerd. Dat zijn reputatie als oorlogsheld in twijfel wordt getrokken is extra wrang omdat de kandidaat juist wil overbrengen op de Amerikaanse kiezers is dat hij geschikt genoeg is om als president de nationale veiligheid te beschermen.

Zijn rol in de oorlog in Vietnam is één van de pijlers waar hij zijn campagne op heeft gebouwd. Zijn Republikeinse tegenstander George Bush wist zijn diensttijd in Vietnam te ontlopen. Uit onderzoek blijkt dat de populariteit van Kerry onder de advertenties te lijden heeft.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief