Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Al-Sadr wil moskee overdragen'

21 aug 04

De sjiitische leider al-Sadr is bereid de Imam Ali-moskee in Najaf over te dragen aan vertegenwoordigers van grootayatollah al-Sistani. Dat heeft een woordvoerder van de rebellenleider bekendgemaakt. Er is nog geen tijdstip gegeven waarop de overdracht plaats zou vinden.

Wel blijft het Mehdi-leger van al-Sadr de moskee na de overdracht bewaken, meldde de woordvoerder. Gisteren maakte een assistent van al-Sadr ook al bekend dat men bereid was de moskee aan vertegenwoordigers van al-Sistani over te dragen. De geestelijke zelf is in Londen voor een operatie.

De woordvoerder heeft ook gezegd dat de Iraakse regering een vreedzaame oplossing met betrekking tot de crisis in de heilige stad Najaf moet nastreven.

In Najaf klonken vanochtend weer zware explosies nadat het er vannacht relatief rustig geweest was. De gevechten tussen aanhangers van al-Sadr en de Amerikaanse en Iraakse troepen duren al ruim twee weken.

Gisteren werd gemeld dat de radicale sjiitische geestelijke de moskee met zijn Mehdi-leger zou hebben verlaten en dat er Iraakse politie-agenten waren binnengegaan. Maar de Amerikanen, noch de Iraakse autoriteiten in Najaf konden dat bevestigen.

Verslaggevers ter plaatse spraken eveneens berichten over een eind van de crisis, die nu al twee weken duurt, tegen. Ze zeiden de Iraakse politie niet te hebben gezien in de moskee. Andere bronnen zeiden dat het Mehdi-leger de moskee nog altijd in handen heeft.

Ook meldden getuigen gisteren dat de leden van de militie van al-Sadr hun wapens uit de moskee hadden gehaald en met onbekende bestemming waren vertrokken. Daarna zou het Iraakse leger de moskee hebben ingenomen.

(Bron: nosnieuws.nl)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief