Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mahdileger zet in Najaf steeds meer kinderen in

23 aug 04

Het Mahidileger van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr zet voor de verdediging van de heilige stad Najaf steeds meer kinderen in. De Britse krant The Daily Telegraph berichtte maandag dat de rebellen in toenemende mate gebruikmaken van jongeren, omdat hun potentieel aan volwassen strijders in rap tempo slinkt.

Commandant van de Mahdimilitie Ahmed al-Sheibani erkende in een gesprek met de krant dat jongeren meevechten tegen de Amerikaanse militairen. "De oudste en jongste mannen vechten gezamenlijk op het slagveld", aldus Al-Sheibani. "De oudste is ongeveer zestig en de jongste misschien zestien."

Een verslaggever van The Daily Telegraph sprak in Najaf echter met militieleden die jonger zijn dan vijftien. Een 12-jarige met een kalasjnikov repte van een granaat die hij naar een Amerikaanse tank had gegooid. Verder liet de jongen weten dat hij alle gevechtshandelingen kan uitvoeren, met uitzondering van het besturen van een helikopter.

De ongeveer 14-jarige Malik uit de sjiitische stad Diwaniyah zei dat zijn ouders hem hadden aangemoedigd om zich in Najaf bij de opstandelingen te voegen. Malik sprak de verwachting uit dat als hij sneuvelt, hij in het hiernamaals wordt beloond voor zijn deelname aan de strijd. Ook The Times berichtte in de maandageditie van een forse vermindering van de omvang van het Mahdileger in de afgelopen drie dagen.

Volgens de krant zijn een aantal strijders gedood of gewondgeraakt. Ook zijn tal van militieleden tot de conclusie gekomen dat ze de wapens beter een tijdje kunnen laten rusten, omdat de Iraakse premier Allawi onlangs aankondigde dat rebellen die de strijd voortzetten de doodstraf wacht. Een Irakees die in de buurt van het zuidelijke front in Najaf woont, zei tegen The Times dat de afgelopen dagen ongeveer zeshonderd opstandelingen hun biezen hebben gepakt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief