Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Troepen en F16's naar Burundi'

24 aug 04

Nederland moet, liefst in Europees verband, F16's of andere luchtverkenners en ondersteuning van de politie naar Burundi sturen. Dat stelde Tweede Kamerlid Koenders van de PvdA in het actualiteitenprogramma NOVA. Zijn D66-collega Dittrich is het daar mee eens. Het CDA is er nog niet uit.

Volgens Koenders kunnen de Verenigde Naties niet veel meer betekenen in het land, omdat de organisatie niet meer geloofwaardig is voor de bevolking. De VN hebben de apparatuur en middelen ook niet om op te treden, aldus de PvdA'er. Koenders, Dittrich en CDA-collega Ferrier kwamen zondag terug van een bezoek aan Burundi en Congo. Ze bezochten ook het vluchtelingenkamp waar anderhalve week geleden een massamoord plaatshad onder Congolese Tutsi's.

De F16's en luchtverkenners zouden ingezet moeten worden om rebellen in het grensgebied tussen Rwanda en Congo in de gaten te houden. Desnoods zouden daarvoor F16's uit andere gebieden weggehaald moeten worden, aldus Koenders. Daarnaast heeft het gebied van 40.000 vierkante kilometer politie-ondersteuning nodig, om de rechteloosheid tegen te gaan. Op dit moment blijkt er in de hele regio geen parket, rechtbank of zelfs politie te zijn, zo stelden Koenders en Dittrich.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief