Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Iraakse ministers weer doelwit aanslagen

24 aug 04

Twee Iraakse ministers zijn dinsdag in Bagdad ongedeerd gebleven bij een aanslag met een bomauto. Wel zijn enkele lijfwachten om het leven gekomen. De twee ministers waren ieder apart onder begeleiding op weg naar kantoor. Het is niet duidelijk of zich twee explosies voordeden of dat beide konvooien dicht bij elkaar reden toen een autobom ontplofte.

Minister Mishkat Moumin van Milieu zei zelf dat ze niet gewond was geraakt, maar dat vier van haar lijfwachten waren gedood. "Het Iraakse volk dienen is geen misdaad die om een aanslag vraagt", zei ze verbitterd. Volgens Amerikaanse soldaten vielen zeker tien gewonden. Ook de minister van Onderwijs, Sami al-Mudhaffar, bleef ongedeerd. In zijn nabijheid vielen twee doden.

Iraakse regeringsmensen zijn vaker het doelwit van rebellen, die zo proberen 's lands bestuur te ontwrichten. De 83-jarige minister van Justitie overleefde een aanslag op 17 juli. Een topman van het ministerie van Onderwijs werd op 13 juni neergeschoten, een dag nadat een onderminister van Buitenlandse Zaken werd doodgeschoten.

Het Amerikaanse leger heeft in de nacht van maandag op dinsdag sjiitische moslimmilities in de Iraakse stad Najaf aangevallen. In het centrum, rond de zwaar bevochten Imam Alimoskee, werd urenlang geschoten, ook vanuit de lucht. Tanks hebben de moskee inmiddels weer omsingeld. Daar doen voor het eerst ook tientallen Iraakse veiligheidsmensen aan mee.

De Iraakse regering heeft de milities van de geestelijke Muqtada al-Sadr opnieuw opgeroepen zich over te geven. Gebeurt dat niet heel snel, dan volgt een zeer grote operatie, aldus minister Falah al-Naqib van Binnenlandse Zaken maandag. "Er zijn grenzen." De radicale strijders van Muqtada al-Sadr bieden in Najaf nog steeds hevig verzet.

Er ligt nog geen akkoord met meer gematigde sjiitische prominenten over de overdracht en ontruiming van de heiligdommen in de stad. Vooral de Imam Alimoskee staat in het centrum van de strijd. Volgens de BBC houden zich er zeker duizend ongewapende aanhangers van Al-Sadr schuil. De milities willen dat de tanks zich terugtrekken.

Elders in de stad braken gevechten uit tussen sjiitische strijders en Iraakse troepen. Vanaf een Amerikaanse basis ten noorden van Bagdad was zwaar geschut te horen richting een grote begraafplaats waar milities zich ophouden. Een konvooi met hulpgoederen op weg naar Najaf is dinsdag aangevallen. Twee mensen zijn gedood en een ambulance en een vrachtwagen zijn in brand gestoken.

Maandag zijn volgens Iraakse autoriteiten zeker zeventien Irakezen door geweld omgekomen en meer dan honderd gewonden gevallen, verreweg de meeste in Bagdad. De strijd in Najaf alleen al eiste in enkele weken honderden levens, dreef de olieprijzen op tot recordhoogtes en leidde tot botsingen in zeker zeven andere Iraakse steden.

(Bron: ANP/AFP/Reuters/EFE)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief