Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikaanse tanks naderen Imam Alimoskee

25 aug 04

Na een nacht van hevige gevechten, lijken Amerikaanse en Iraakse troepen de Imam Alimoskee in Najaf in een ijzeren greep te hebben. Amerikaanse gepantserde voertuigen zijn de Imam Alimoskee in Najaf woensdag tot twintig meter van de toegang genaderd.

Langs de westelijke muur van het complex rukten tanks op, die door barrières van de strijders van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr heenbraken. Een Amerikaanse raket sloeg woensdagochtend slechts enkele meters van de westelijke muur van het mausoleum in, waardoor het gebouw op zijn grondvesten schudde en grote stofwolken werden opgeblazen.

In de Imam Alimsokee, maandenlang de basis van al-Sadr, houden zich vermoedelijk zeshonderd van diens strijders op. De zuidelijke en noordelijke uitgangen van het complex worden onder vuur gehouden door sluipschutters. Daardoor kan niemand de moskee in of uit.

Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei dat de Iraakse en Amerikaanse troepen nog steeds proberen hun tegenstanders, het zogenoemde Mahdileger, in een plaats te isoleren. Pas daarna zou een definitieve aanval volgen. De Amerikanen hebben steeds gezegd dat een eventuele bestorming uitsluitend door Iraakse soldaten wordt uitgevoerd. De Iraakse minister al-Shalaan van Defensie gaf de strijders in de moskee dinsdag nog enkele uren de tijd om zich over te geven.

Ali al-Sistani
De hoogste sjiitische leider van Irak, grootayatollah Ali al-Sistani, heeft alle Irakezen in het hele land opgeroepen om "de brandende stad" Najaf te komen redden. Al-Sistani is vandaag teruggekeerd naar Irak. Hij lag sinds 6 augustus in een Brits ziekenhuis, waar hij aan zijn hart werd geopereerd.

(Bron: ANP/AFP/EFE/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief