Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush veroordeelt tv-spotjes tegen Kerry

24 aug 04

De Amerikaanse president George Bush heeft maandag de negatieve tv-spotjes over het Vietnamverleden van John Kerry, zijn Democratische rivaal voor de presidentsverkiezingen, veroordeeld. Volgens Bush moet er een eind komen aan alle van dit soort reclame van niet-partijgebonden organisaties.

"Ik vind ze schadelijk voor het systeem", zo zei de president op zijn buitenverblijf in Crawford, Texas. De Democraten hebben de Republikeinen ervan beschuldigd dat zij achter een omstreden spotje van de Swift Boat Veterans For Truth zitten, waarin zeven Vietnam-veteranen beweren dat Kerry gelogen heeft over zijn heldhaftige optreden in Vietnam. Bush zei maandag dat Kerry juist "trots" kan zijn op zijn wapenfeiten in Vietnam.

De Democratische kandidaat voor het vice-presidentschap, John Edwards, heeft al gezegd dat de opmerkingen van Bush niet ver genoeg gaan. Volgens hem moet de president zijn verantwoordelijkheid nemen en eisen dat de tv-spotjes van de buis worden gehaald. Overigens lijkt de Swift Boat-groep zich weinig aan te trekken van de kritiek.

In drie staten waar in november een nek-aan-nekrace dreigt tussen Bush en Kerry, wordt dinsdag een nieuw tv-spotje gelanceerd. Hierin zal de veteraan Ken Cordier een prominte rol spelen. Cordier stapte zondag op als adviseur van het campagneteam van Bush, omdat hij ook had meegedaan aan het eerste tv-spotje over het Vietnam-verleden van Kerry.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief