Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tientallen doden door aanslag op moskee in Kufa

26 aug 04

In de Iraakse stad Kufa, vlak bij Najaf, zijn donderdagochtend door een aanval met mortiergranaten op de belangrijkste moskee van de stad 74 mensen gedood. Volgens het Iraakse ministerie van Volksgezondheid vielen er 376 gewonden.

De moskee werd door nog onbekenden beschoten met zeker drie mortiergranaten, De beschieting van betogers door leden van de Iraakse Nationale Garde gebeurde buiten de stad. De betogers, naar verluidt aanhangers van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr, waren op weg naar Najaf.

Het is niet duidelijk waarom de betogers onder vuur werden genomen. Het ministerie, dat zich baseert op gegevens van ziekenhuizen, kon niet exact aangeven hoeveel mensen precies bij welk incident om het leven kwamen.

Onder de doden zijn zeker tien aanhangers van de sjiitische grootayatollah al-Sistani. Onbekenden openden het vuur op agenten die de menigte in bedwang probeerden te houden. Volgens getuigen beantwoorddem de politiemensen het vuur. Ziekenhuismedewerkers zeiden dat na de schietpartij zeker tien stoffelijke resten naar het ziekenhuis van Najaf zijn gebracht.

Al-Sistani is in Najaf in overleg getreden met aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke al-Sadr. Het overleg moet een eind maken aan het geweld in en rond de stad. De woordvoerder van al-Sistani zei dat er contact met al-Sadr is gelegd. Hij sprak de hoop uit dat de komende uren een akkoord kan worden bereikt om de verwoesting van Najaf te voorkomen.

(Bron: ANP/Reuters/EFE)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief