Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

John Kerry eist aftreden Donald Rumsfeld

25 aug 04

De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld moet aftreden omdat hij medeverantwoordelijk is voor het martelingsschandaal rond de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis. Dat zei de Democratische presidentskandidaat John Kerry woensdag tijdens een partijbijeenkomst in Philadelphia.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie concludeerde dinsdag dat ook de politieke en militaire top van de Verenigde Staten aansprakelijk is, hoewel de primaire verantwoordelijkheid voor het schandaal bij de daders ligt. Kerry riep Rumsfeld op zijn verantwoordelijkheid te nemen en op te stappen. In mei vroeg Kerry ook al om het vertrek van Rumsfeld vanwege de affaire.

Woensdag verscheen opnieuw een rapport naar aanleiding van de Abu Ghraib-affaire. Daarin staat dat 27 militaire inlichtingenspecialisten het misbruik van de gevangenen hebben 'aangemoedigd' of er aan hebben meegedaan. "Van 25 juli 2003 tot februari 2004 hebben 27 personeelsleden van de militaire inlichtingendienst misbruik van gevangenen geëist, aangemoedigd, door de vingers gezien of uitgelokt danwel deelgenomen aan het misbruik of ondervragingsprocedures geschonden tijdens de verhoren in Abu Ghraib", aldus het rapport.

Ook zouden acht Iraakse gevangenen verborgen zijn gehouden voor het Internationale Rode Kruis. Het gaat om 23 militairen en vier man burgerpersoneel. Verder waren nog vier militairen en twee man burgerpersoneel bij de affaire betrokken, omdat zij wisten wat er gebeurde en dat niet gemeld hebben. Het is inmiddels het twaalfde rapport over de affaire.

Het onderzoek werd geleid door generaal George Fay. Centraal in het verslag staat de verdeling van verantwoordelijkheden tussen de militaire politie en de militaire inlichtingendienst.

(Bron: ANP/AFP/Reuters/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief