Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush aan kop in peilingen

26 aug 04

De Amerikaanse president George Bush wint in de aanloop naar de verkiezingen van 2 november terrein op zijn Democratische tegenstrever John Kerry. Dat blijkt uit drie opiniepeilingen die donderdag en vrijdag zijn gepubliceerd.

Uit een gezamenlijke peiling van NBC News en Wall Street Journal blijkt dat 47 procent van de Amerikanen de voorkeur geeft aan Bush, tegen 45 procent voor Kerry. De linkse onafhankelijke kandidaat Ralph Nader krijgt 3 procent. Hij lijkt daarmee net als bij Al Gore vier jaar geleden belangrijke stemmen bij Kerry weg te pikken.

Verder blijkt uit de NBC News/Wall Street Journal-peiling dat een meerderheid van Amerikanen vertrouwen heeft in Bush als het gaat om de strijd tegen het terrorisme: 53 procent tegen 42 procent geen vertrouwen. In juni lag dit percentage nog op 48-47. Wel is in deze peiling 52 procent van de Amerikanen ontevreden over de aanpak van de economie door Bush, terwijl 43 procent denkt dat hij het op dit terrein goed doet.

In een andere donderdag gepubliceerde peiling van The Los Angeles Times heeft Bush ook een voorsprong op Kerry. De president heeft volgens het dagblad de steun van 49 procent van de Amerikanen. De senator van Massachusetts moet het doen met 46 procent.

Het is de eerste keer in de periodieke peilingen van deze krant dat de president als voorspelde winnaar van de presidentsverkiezingen in november uit de bus komt.

De Amerikaanse krant USA Today publiceerde vrijdag een peiling van onderzoeksbureau Gallup. Ook in dat onderzoek komt Bush als winnaar uit de bus. De president krijgt de steun van 48 procent van de ondervraagden, Kerry 46 procent en Nader 4 procent. Op de vraag wie een "sterke en besluitkrachtige'' leider is, antwoordde 54 procent Bush en 34 procent Kerry.

De peilingen zijn een flinke opsteker voor het staatshoofd. Maandag begint in New York de Republikeinse conventie waar de Republikeinen Bush formeel zullen aanwijzen als de presidentskandidaat.

De voorsprong van Bush is volgens analisten deels het gevolg van de actie van een groep veteranen die de militaire activiteiten van de gedecoreerde Kerry in de Vietnamoorlog in twijfel heeft getrokken. Hoewel een meerderheid van de Amerikanen gelooft dat Kerry alle eer verdient voor zijn oorlogsverleden, heeft de affaire toch enige schade toegebracht aan het imago van de Democraat.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief