Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoofdredacteuren bezorgd over imago journalisten

26 aug 04

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren (NGH) is bezorgd over het imago van de journalisten. "Het bestuur wil dit najaar met zijn leden een discussie aangaan over de risico's die ontstaan wanneer journalisten te pas en te onpas nevenactiviteiten verrichten", aldus het genootschap.

De afgelopen week publiceerden diverse media over de soms bijzonder lucratieve praktijken van bijklussende journalisten. Door het 'schnabbelen' voor organisaties, overheden of instellingen die later onderwerp van nieuws zijn, zou de onafhankelijkheid van de betrokken journalisten in gevaar kunnen komen. De organisatie van hoofdredacteuren constateert dat de tekst in de CAO voor journalisten wat dit betreft "onvoldoende" is. De daarin vermelde meldingsplicht voor nevenfuncties werkt volgens het NGH niet goed genoeg.

Het genootschap kondigt een onderzoek onder zijn leden aan naar "de wenselijkheid van een aanbeveling over de (ethische) grenzen van nevenactiviteiten van de onder hen vallende journalisten". Het onderzoek is volgens het NGH ingegeven "uit bezorgdheid over het beeld dat als gevolg van recente publicaties is ontstaan over mogelijke aantasting van de journalistieke onafhankelijkheid door die nevenactiviteiten".

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief