Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Srebrenica-held' Oric voor Duitse en Deense VN-rechter

26 aug 04

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft de Duitser Albin Eser en de Deen Hans Henrik Brydensholt benoemd tot tijdelijke rechters van het Joegoslavië-Tribunaal voor het Oric-proces. Dit heeft de woordvoerder van de president van het VN-hof in het Haagse Statenkwartier woensdag bevestigd.

In juli was al bekendgemaakt dat de Maltees Carmel Agius voorzittend rechter wordt in de zaak tegen Oric, die voor de val van Srebrenica de militaire leider was van de Bosnische moslims in de enclave, die hem als een held beschouwden. Het Oric-proces gaat op 5 oktober van start. Naser Oric wordt onder meer beschuldigd van moord op en mishandeling van Serviërs.

Emeritus hoogleraar Eser (69) is een van de meest gerenommeerde experts inzake internationaal strafrecht in Duitsland. Hij is jarenlang directeur geweest van het Max Planck Instituut in Freiburg. Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte wordt in het Oric-proces vertegenwoordigd door de Nederlandse jurist Jan Wubben. Volgens de tenlastelegging zijn tientallen Servische dorpen in de omgeving van Srebrenica platgebrand of anderszins vernield. Duizenden Servische burgers sloegen op de vlucht.

In het politiebureau van Srebrenica werden gevangen Serviërs mishandeld en vermoord. Zo werd de toen 41-jarige Nedeljko Radic over zijn hele lichaam geslagen en getrapt. Hij werd met een ijzeren staaf op zijn hoofd geslagen. Zijn tanden werden met een roestige tang uit zijn mond gerukt. Een moslimsoldaat plaste in zijn mond vol wonden en Radic moest de urine inslikken, aldus de aanklacht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief