Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Al-Sistani en al-Sadr bereiken akkoord over Najaf'

26 aug 04

De belangrijkste Iraakse sjiitische geestelijke, grootayatollah Ali al-Sistani, heeft donderdagavond een akkoord bereikt met zijn radicale opponent Muqtada al-Sadr over de beëindiging van het geweld in de heilige stad Najaf.

Dat meldden de Iraakse politie en de Arabische zender al-Arabiya. Al-Sistani zal volgens medewerkers donderdagavond op een persconferentie de inhoud van het akkoord uit de doeken doen.

Al-Sadr daagt met zijn militie, het Mahdi-leger, niet slechts de Amerikaanse bezettingsmacht en de door Amerikanen aangestelde regering in Bagdad uit. Met zijn guerrilla in Najaf daagt al-Sadr ook het leidershap van de sjiieten in Irak uit.

Al-Sistani is de hoogstse geestelijke van de sjiitische Irakezen die een meerderheid vormen in het land. Hij is teruggekeerd naar Najaf om zijn autoriteit in deze heilige stad opnieuw te vestigen. Voorts bedreigen de bombardementen en beschietingen van de afgelopen weken de historische oude stad met zijn heiligdommen, met name de moskee en het mausoleum van de geestelijke vader van de sjiitische tak van de islam, de imam Ali.

Volgens waarnemers slaagde al-Sistani donderdag in zijn opzet de jonge radicaal al-Sadr tot de orde te roepen. Al-Sadr zou al-Sistani's voorstellen zondre blikken of blozen hebben aanvaard. Al-Sadr zou inschikkelijk zijn, mede door de benarde positie waarin hij en zijn strijders door de Amerikaanse aanvallen zijn gebracht.

Al-Sistani, net terug van een medische behandeling in Londen, krijgt naar verluidt samen met drie andere ayatollahs het gezag over de heiligdommen van Najaf terug. De Amerikanen en de strijders van al-Sadr zouden zich beide moeten terugtrekken uit het oude centrum van de stad. De veiligheid zou daar dan moeten worden gegarandeerd door Iraakse politiemensen.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief