Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rust keert terug in Najaf

28 aug 04

De Amerikanen hebben zich vrijdag grotendeels teruggetrokken uit het oude centrum van Najaf. De stap volgt op de vredesovereenkomst met opstandige sjiieten die zich in de heilige stad hadden verschanst.

De hoogste sjiitische geestelijke in Irak, grootayatollah Ali al-Sistani, bracht de radicale prediker Muqtada al-Sadr er donderdag toe de sjiitische heiligdommen in de stad niet langer als fort te gebruiken in de strijd tegen de Amerikanen.

De Iraakse politie en de Nationale Garde zijn zoals afgesproken begonnen met patrouilles in de binnenstad. Ze zijn ook op patrouille in het inmiddels kalme Kufa, een plaats vlakbij Najaf. Al-Sistani en al-Sadr betrokken deze plaats in hun akkoord na bloedbaden daar eerder deze week.

Al-Sistani heeft met al-Sadr afgesproken dat in Najaf en Kufa alleen Iraakse agenten of militairen wapens mogen dragen en de orde handhaven. Volgens de nieuwszender CNN zijn beiden het er ook over eens geworden dat al-Sadr mag meedoen aan verkiezingen in Irak.

Vrijdagochtend kreeg al-Sistani de sleutels van de heiligdommen. De strijders van al-Sadr worden, net als de geestelijke zelf, niet aangehouden. Veel aanhangers van al-Sadr zien in het compromis van hun leider en al-Sistani een overwinning op de Amerikanen die met zwaar geschut, gevechtshelikopters en sluipschutters de radicalen in de oude stad van Najaf belaagden.

De schade aan Najaf is volgens waarnemers groot. De overeenkomst belooft schadevergoeding aan personen wier eigendommen zijn beschadigd of verwoest, maar voor veel burgers is dat niet langer relevant. Uit de puinhopen van oud-Najaf hebben bergingswerkers tot dusverre zestien lijken geborgen, aldus Falah al-Muhanna, chef van de gemeentelijke gezondheidsdienst.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief