Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden door Amerikaanse luchtaanval op Fallujah

28 aug 04

Zeker vijf mensen zijn vrijdag in de Iraakse stad Fallujah gedood tijdens een Amerikaanse luchtaanval. Zeker 32 mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen, raakten gewond. Dat hebben medische bronnen in Fallujah, een brandhaard van Iraaks verzet, zaterdag gezegd.

De Amerikaanse vliegtuigen beschoten Iraakse opstandelingen nadat ze vanaf een vrachtauto met een luchtafweersysteem werden beschoten. In de stad Baiji werd een Egyptische man door radicale Irakezen gedood. Een ander werd ontvoerd, aldus de politie zaterdag. Eerder deze week werden bij Baiji de lijken gevonden van twee Turken die waren ontvoerd.

In de Iraakse stad Mosul hebben onbekenden zaterdag een vrouwelijke medewerker van de plaatselijke universiteit doodgeschoten. De 36-jarige Imam Abudl-Munim Younis zat in haar auto en was op weg naar de universiteit toen zij werd doodgeschoten. Younis was hoofd van de vertaalafdeling van de faculteit der kunsten.

Iran heeft aangeboden om de kosten van de reparaties aan de Imam Ali-moskee in Najaf te betalen. De directeur van de Iraanse organisatie voor nationaal erfgoed liet in een Iraans dagblad weten dat zijn groepering bereid is "arbeiders te sturen naar Najaf en alle kosten op zich te nemen".

De top van het sjiitische religieuze establishment in Irak heeft zaterdag nog eens bevestigd dat het voorlopig de gewapende strijd tegen de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in Irak afwijst. Dit meldde een woordvoerder van de grootayatollah al-Najafi nadat de geestelijke een ontmoeting had gehad met de leider van de sjiieten in Irak, grootayatollah al-Sistani.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief