Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Minister Bot in Bagdad

29 aug 04

Minister Bot van Buitenlandse Zaken bracht zondag een bezoek aan Bagdad, samen met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Europese Raad. Bot deed dat in zijn functie als voorzitter van de Europese Unie.

De 'verkenningsmissie' sprak in de Iraakse hoofdstad met president al-Yawar, premier Allawi, minister van Buitenlandse Zaken Zebari en VN-vertegenwoordiger Mountain. Belangrijk onderwerp van gesprek was daarbij hoe de EU zijn steun aan de wederopbouw van Irak kan uitbreiden.

De woordvoerder van Bot meldde na afloop van de gesprekken met president al-Yawar en premier Allawi dat de Irakezen "zeer dankbaar zijn voor de EU-steun en zeer geïnteresseerd in samenwerking". Zebari zei tijdens een persconferentie in Bagdad dat de stabiliteit van Irak niet alleen van regionaal belang is, maar dat alle landen daar baat bij hebben.

De EU wil graag bijdragen aan de wederopbouw en stabilisering van Irak. "Dit bezoek komt overeen met die boodschap", aldus de woordvoerder van Bot. De Nederlandse minister heeft premier Allawi uitgenodigd om op 5 november naar een Europese top van regeringsleiders in Brussel te komen.

De EU wil weten hoe zij ondersteuning kan bieden bij de democratisering, de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld, de rechtsstaat en de bescherming en bevordering van de mensenrechten. De EU-leiders hadden op een top onlangs afgesproken dat er een verkenningsmissie voor dit doel naar Bagdad zou gaan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief