Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twee Franse journalisten ontvoerd in Irak

29 aug 04

Iraakse militanten hebben twee Franse journalisten ontvoerd, Georges Malbrunot van Le Figaro en Christian Chesnot van Radio France Internationale (RFI). Zij eisen dat Parijs een eind maakt aan het hoofddoekjesverbod op Franse scholen.

Dat heeft het Arabische tv-station Al-Jazeera zaterdag gemeld. Frankrijk heeft 48 uur om tegemoet te komen aan de eis. De daders zouden deel uitmaken van het Islamitisch Leger van Irak, dat eerder de Italiaanse journalist Enzo Baldoni vermoordde.

Eerder zijn in Irak al buitenlanders ontvoerd uit landen van de internationale coalitie die de Amerikaanse bezetting van Irak steunt. Frankrijk was gekant tegen de Amerikaanse aanval op Irak vorig jaar en doet niet mee aan de bezetting. Al-Jazeera heeft een video uitgezonden dat de twee Fransen zou tonen, staande voor een spandoek met de naam van het Leger.

De Franse minister van Onderwijs, François Fillon, had zaterdag nog in een kranteninterview gewaarschuwd dat zijn land vastberaden is over de nieuwe wetgeving. Die verbiedt het op scholen opvallende religieuze kenmerken of kledingstukken te dragen.

Komende week gaan de scholen weer open. Dan moet blijken hoe de leerlingen reageren op het verbod dat president Jacques Chirac vorig jaar voorstelde. Het voornaamste doelwit van de wetgeving zijn islamitische leerlingen die met hun voorkomen hun godsdienst laten blijken.Het verbod is wezenlijk niet nieuw voor de antiklerikale republiek. Bijna honderd jaar geleden verbood die al opzichtige of protserige religieuze symbolen op scholen. Dat was gericht tegen de Rooms-Katholieke Kerk.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief