Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Massale anti-Bushdemonstratie in New York

30 aug 04

Meer dan honderdduizend mensen hebben zondag in het centrum van de Amerikaanse stad New York betoogd tegen president Bush. De massademonstratie voerde langs Madison Square Garden, de plek waar de Republikeinse conventie Bush later deze week formeel zal aanwijzen als haar presidentskandidaat.

De mars door Manhattan werd georganiseerd door de anti-Bushcoalitie United for Peace en Justice (UPJ). Een woordvoerster van UPJ zei tegen Amerikaanse tv-zenders dat de betoging circa 400.000 mensen trok. De politie wilde dat niet bevestigen.

De betoging, die zich vijf uur lang door de straten van Manhattan slingerde, verliep in een carnavaleske sfeer. De betogers sloegen op trommels, riepen leuzen en zwaaiden met spandoeken.

De demonstratie was volgens Amerikaanse media de grootste tegen de regering tot dusver. De politie was massaal aanwezig, maar hoefde nauwelijks in te grijpen. Agenten arresteerde tweehonderd personen, grotendeels wegens kleine overtredingen. Tijdens eerdere betogingen tegen de Amerikaanse regering, die donderdag al waren begonnen, waren al meer dan 330 arrestaties verricht.

De mars trok demonstranten uit allerhande hoek. Er waren oorlogsactivisten, milieubeschermers, religieuze groeperingen en strijders voor homorechten. De UPJ is samengesteld uit circa negenhonderd kleine en grotere actiegroepen. De meeste deelnemers van de demonstratie ageerden tegen de oorlog in Irak.

De stoet, waarin onder anderen documentairemaker Michael Moore en dominee Jesse Jackson lopen, mocht op last van de politie niet door Central Park gaan. Later verzamelden er zich toch vele duizenden mensen. Enkele honderden maakten een groot menselijk vredesteken.

Elders in New York, op Ellis Island, klonk een heel ander geluid. Daar sprak vice-president Dick Cheney circa 5000 Republikeinse partijgenoten toe. "Ieder van ons komt deze week bijeen voor slechts een reden, en dat is verzekeren dat George W. Bush de komende vier jaar president is", aldus de conservatieve rechterhand van het staatshoofd.

Cheney zal de Conventie woensdagavond (plaatselijke tijd) toespreken. Bush besluit het Republikeinse feestje een dag later met een toespraak waarin hij de kandidatuur voor het presidentschap zal accepteren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief