Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Inhoud film aanleiding beveiliging Van Gogh

30 aug 04

De inhoud van de film Submission van Theo van Gogh en VVD-politica Ayaan Hirsi Ali was voor de politie aanleidingom de regisseur tot en met maandagochtend te beveiligen. De filmmaker is niet bedreigd en heeft niet om de bewaking gevraagd, liet hij maandag weten.

In Submission figureren vier mishandelde vrouwen in een doorschijnend gewaad, waarbij de borsten zichtbaar zijn. Op de lichamen is een aantal omstreden, vrouwonvriendelijke tekstfragmenten in het Arabisch gekaligrafeerd. De film was zondagavond voor het eerst te zien in het VPRO-programma Zomergasten.

Naar eigen zeggen ontving Van Gogh op zaterdagochtend een telefoontje van de politie die hem meedeelde dat hij tot en met maandagochtend politiebewaking zou krijgen. De inhoud van zijn film was daarvoor de aanleiding, vertelde de politie.

De filmmaker voelde zich op dat moment niet bedreigd en meldde de politie aan bewaking geen behoefte te hebben. "Geweld moet je niet uitlokken door angstig te doen", aldus Van Gogh maandag.

Overigens heeft de regisseur niets gemerkt van politiebewaking. De politie doet geen mededelingen over de beveiliging van personen. "Wat je ziet, zie je. Wat je niet ziet, zie je niet", aldus een woordvoerder.

Het idee voor de film kwam van Hirsi Ali. In de uitzending van Zomergasten verklaarde ze niet te willen provoceren en alleen te willen prikkelen tot nadenken.

Voorzitter M. Sini van de stichting Islam en Burgerschap respecteert het recht van de filmmakers op hun recht van vrije meningsuiting. Hij noemt het "pamflet" evenwel een kwetsende provocatie en een belediging voor moslims.

"Gelijkheid van man en vrouw moet je aan de orde stellen, maar niet op deze manier. Als je een debat wilt ontwikkelen, schiet je zo het doel voorbij. De grenzen van het aanvaardbare rekken op. Dat past kennelijk in deze tijd", constateert Sini.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen zegt zich niet te willen voegen bij het koor van "verontwaardigde beeldenstormers": "Voor deze tv-uitzending heeft ze gezocht naar een nieuw medium voor haar boodschap, het beeld. En ja, of deze exercitie cinematografisch nu zo geslaagd is, lijkt me van minder belang."

Naar de aflevering van Zomergasten op zondagavond met Hirsi Ali en het filmpje hebben ongeveer 750.000 mensen gekeken. Binnenkort publiceert Theo van Gogh Submission ook op zijn internetpagina.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief