Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hirsi Ali maakt pamflet met Van Gogh

30 aug 04

VVD-politica Ayaan Hirsi Ali en filmmaker Theovan Gogh hebben een korte film gemaakt waarin de meest vrouwonvriendelijke teksten uit de koran onder de aandacht worden gebracht. Het tien minuten durende filmpje is zondagavond te zien in het VPRO-programma Zomergasten. Dat meldde Van Gogh zaterdag.

Volgens Van Gogh gaat het om een "pamflet-achtige film", waarin vier mishandelde vrouwen figureren die zijn afgebeeld in een doorschijnend gewaad, waarbij de borsten zichtbaar zijn. Op de lichamen is een aantal omstreden tekstfragmenten in het Arabisch gekalligrafeerd.

"Het draait allemaal om een dialoog met Allah", aldus Van Gogh. Hirsi Ali komt niet in beeld. Haar stem is wel te horen in een traditioneel islamitisch gebed. De Engelstalige film heet Submission, wat volgens de makers staat voor 'overgave aan Allah'.

Het idee voor de film komt van Hirsi Ali zelf. Van Gogh heeft de kosten voor het maken van de film, 18.000 euro, uit eigen zak betaald. De VPRO heeft hem 2000 euro betaald. Komende week verschijnt de korte film op de website van de filmmaker. "Ik ga deze film ook opsturen naar Al-Jazeera", kondigt Van Gogh aan. "Die zenden ook filmpjes uit van Bin Laden, dus zullen ze hier vast geen moeite mee hebben".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief