Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Barnier roept op tot vrijlating Fransen in Irak

30 aug 04

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Michel Barnier heeft in Caïro opgeroepen tot de vrijlating van twee in Irak ontvoerde Franse journalisten. Barnier spoedde zich maandag naar het Midden-Oosten om te zien of hij daar kan bijdragen aan de vrijlating van Christian Chesnot en Georges Malbrunot. De voor maandag geplande ontmoeting met zijn Nederlandse collega Bot ging daarom niet door.

De Franse bewindsman maakte op een persconferentie in Caïro bekend dat topambtenaar Jean-Pierre Lafon, secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maandag naar Bagdad gaat om acties van de Franse ambassade daar te versterken.

De Egyptische hoofdstad is de eerste tussenstop op Barniers missie in de regio. De ontvoerders in Irak eisen dat de Franse regering uiterlijk maandagavond een wet annuleert die vanaf donderdag op de scholen het dragen van onder meer hoofddoekjes verbiedt.

Barnier kreeg steun van Amr Moussa, de secretaris-generaal van de Arabische Liga. "Ik roep iedereen op deze kwestie zo snel mogelijk op te lossen, zei Amr Moussa op een gezamenlijke persconferentie. Moslimgroepen in Egypte, Jordanië en Libanon pleitten eveneens voor de vrijlating van beide verslaggevers.

De Franse politieke top getroost zich veel inspanningen om de verslaggevers van Le Figaro en Radio France Internationale vrij te krijgen. Premier Jean-Pierre Raffarin zegde daarom bijeenkomsten maandag in het departement Oise, ten noorden van Parijs, af. De Franse president Chirac vertrekt volgens Franse media als gevolg van de ontvoeringen in Irak later dan voorzien naar het Zuid-Russische Sotsji.

Hij gaat pas dindag naar deze badplaats aan de Zwarte Zee en niet zoals gepland maandagavond, zo berichtte het dagblad Libération. Chirac heeft in Sotsji informeel beraad met zijn Russische ambtgenoot Poetin en de Duitse bondskanselier Schröder.

(Bron: ANP/AFP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief