Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon wil Gazastrook in een keer ontruimen

31 aug 04

De Israëlische premier Sharon wil de Gazastrook in één klap ontruimen. Sharon zei dinsdag tegen zijn Likud-partijgenoten dat de ontruiming van de Gazastrook doorgaat, "punt uit".

Hij voorziet instemming van het kernkabinet op 14 september. Op 3 november moet het parlement zich gaan buigen over de wetsvoortellen voor de aftocht uit de Gazastrook en over de uitkeringen aan joodse kolonisten. Die zullen dan ook moeten vertrekken uit hun 21 nederzettingen.

Sharon wil dat niet in verschillende fasen regelen, zoals eerder gesuggereerd. Hij wil alles in één keer opdoeken, omdat zo het verzet van de joodse kolonisten kan worden beperkt. Sharon schat dat de voorbereidingen voor de ontruiming zo voor het einde van dit jaar rond zijn.

Sharon besprak maandag zijn plan al in het veiligheidskabinet. Een minister die zich ertegen uitsprak, betichtte hij volgens de krant Haaretz van "vals patriottisme". Binnen eigen gelederen is er veel kritiek op het ontruimingsplan.

Het einde van de bezetting van de Gazastrook moet eind volgend jaar zijn afgerond. Behalve de 21 nederzettingen op de Gazastrook wil Sharon ook vier plaatsen op de Westelijke Jordaanoever ontruimen.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief