Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic begonnen met openingspleidooi verdediging

31 aug 04

Slobodan Milosevic (63) is dinsdagochtend voor het Joegoslavië-Tribunaal begonnen met het openingspleidooi van zijn verdediging. De Joegoslavische ex-president noemde de aanklachten tegen hem een "leugen" en een "verdraaiing van de geschiedenis".

Volgens Milosevic wordt een verkeerd beeld geschetst van de gebeurtenissen bij het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren '90 "om degenen te beschermen die echt verantwoordelijk zijn". De ware misdaad is volgens hem de "gewelddadige vernietiging van een Europees land", het multiculerele Joegoslavië.

Dat gebeurde volgens Milosevic door een "dictaat van Duitsland en het Vaticaan, bijgestaan door de Verenigde Staten en de Europese Unie".

Milosevic beschreef misdaden van de Slovenen en Kroaten, die zich begin jaren '90 afscheidden van de Socialistische Federatieve Republiek Joegoslavië (SRFJ), het vroegere Joegoslavië dat inmiddels uiteen is gevallen in de onafhankelijke landen Servië-Montenegro, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Slovenië en Macedonië. Hij beschreef massale liquidaties van tientallen Servische burgers door Kroatische milities.

Een genocide tegen een volk gebeurt maar een keer, de volgende keer komt er burgeroorlog, zei Milosevic, refererend aan de massaslachtingen die Kroatische ustasa-fascisten in de jaren '40 aanrichtten onder Serviërs in Kroatië. Milosevic herinnerde eraan dat het separatistische Kroatië van president Franjo Tudjman dezelfde symbolen gebruikte als het fascistische Kroatië, een Duitse vazalstaat in de Tweede Wereldoorlog.

Milosevic krijgt van de rechters vier uur de tijd voor zijn openingspleidooi. Daarna wordt zijn gezondheid en het eventueel gedwongen toewijzen van een advocaat besproken. De eerste getuige decharge wordt op z'n vroegst volgende week opgeroepen.

Het proces tegen Milosevic begon 12 februari 2002. Tot nu toe waren de aanklagers van het VN-hof in Den Haag met hun getuigen aan de beurt. Volgens de tenlastelegging heeft Milosevic zich schuldig gemaakt aan genocide (volkenmoord), misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de balkanoorlogen in de jaren '90. De aanklachten hebben betrekking op Kosovo, Kroatië en Bosnië. Het Milosevic-proces is de eerste strafzaak tegen een voormalig staatshoofd voor een tribunaal van de Verenigde Naties.

( Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief