Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Frans crisisberaad over ontvoerde journalisten

31 aug 04

De Franse regering komt dinsdagochtend in crisisberaad bijeen om te overleggen over de ontvoering van twee Franse journalisten in Irak. De vergadering, die wordt voorgezeten door premier Jean-Pierre Raffarin, begint om 11.30 uur. De ontvoeringszaak heeft in Frankrijk een grote schok veroorzaakt.

De regering weigert te reageren op een video waarin de twee verslaggevers oproepen tot een einde aan het hoofddoekjesverbod op openbare scholen. Ook willen bewindslieden niet ingaan op het nieuws dat de ontvoerders maandagavond een ultimatum met 24 uur hebben verlengd. Woordvoerders wilden alleen kwijt dat de regering de situatie goed in de gaten houdt. Ook president Jacques Chirac, die voor een minitop in Rusland is, wordt constant op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

Bij het overleg zijn naast de premier verder minister François Fillon van Onderwijs, minister Michèle Alliot-Marie van Defensie, minister Dominique de Villepin van Binnenlandse Zaken en minister Renaud Donnedieu de Vabres van Communicatie aanwezig. Minister Michel Barnier van Buitenlandse Zaken is in het Midden-Oosten om de vrijlating van beide mannen te bewerkstelligen. Barnier wordt bij het overleg vertegenwoordigd door zijn naaste medewerker Pierre Vimont.

Het Islamitisch Leger van Irak houdt Christian Chesnot van Radio France Internationale en Georges Malbrunot van Le Figaro vast. De groep eist intrekking van het hoofddoekjesverbod, dat later deze week van kracht wordt. De journalisten hebben in een videoboodschap, die maandagavond werd uitgezonden door de Arabische zender al-Jazeera, de Franse regering opnieuw opgeroepen de wet in te trekken. Parijs weigert in te gaan op deze eis.

(Bron: (ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief