Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Breuk dreigt tussen Wilders en VVD-fractie

31 aug 04

VVD-Kamerlid Geert Wilders stapt mogelijk deze week uit de fractie. Hij weigert zich door fractievoorzitter Van Aartsen te laten "muilkorven". Van Aartsen heeft van Wilders geëist dat hij het fractiestandpunt steunt dat Turkije lid van de Europese Unie kan worden, maar Wilders zegt dit nooit te zullen doen. "Ik zal op dit punt niet bewegen."

Mocht Wilders breken met de VVD, dan gaat hij waarschijnlijk als onafhankelijk Kamerlid verder. De meerderheid van de regeringscoalitie zou dan slinken van 78 naar 77 van de 150 Kamerzetels. Wilders stelt zich al geruime tijd op als de "rechtsbuiten" van de VVD-fractie. Kort voor het zomerreces publiceerde hij samen met fractiegenoot Oplaat een 'tienpuntenplan', waarin een aanzienlijk rechtsere koers van de partij bepleit wordt.

In het plan staat onder meer dat Turkije geen EU-lid kan worden en dat de wijziging van het kiesstelsel (een afspraak uit het regeerakkoord) niet mag doorgaan. In een gesprek onder vier ogen kreeg Wilders onlangs van Van Aartsen te horen dat hij zijn Turkije-standpunt moet laten varen, maar het Kamerlid weigerde dat.

De kwestie lekte dinsdagochtend uit via twee ochtendbladen. Volgens Wilders is dat gebeurd doordat fractiegenoten anoniem met de pers spraken. Hij toonde zich daar woedend over. "Niets is lafhartiger. Gewoon collega's die een mes in je rug steken. Mij valt veel te verwijten, maar ik doe het altijd met mijn naam erbij."

De positie van Wilders kwam dinsdagochtend aan de orde tijdens een regulier fractie-overleg van de VVD, maar er werd niet inhoudelijk over gediscussieerd. Dat zal volgens Van Aartsen pas gebeuren tijdens een fractieweekend in Markelo, dat vrijdag begint. Wilders wil niet zo lang wachten. Hij heeft Van Aartsen dinsdag verzocht om een onderhoud op woensdag. Daarop had hij dinsdagavond nog geen reactie gehad.

Mocht Wilders uit de fractie stappen, dan zal Oplaat dat voorbeeld niet volgen, zo heeft deze laten weten. Ook andere VVD'ers blijven dan in de fractie. VVD-coryfeeën, zoals minister Hoogervorst van Volksgezondheid, voormalig partijleider Wiegel en de vroegere minister van Defensie De Grave spraken dinsdag de hoop uit dat het conflict wordt bijgelegd en dat Wilders in de fractie blijft.

Volgens Wiegel is het niet verstandig de kwestie via de media te spelen, zoals Wilders doet. Wiegel noemde Wilders een "goed en zichtbaar Kamerlid". Zelf heeft Wilders er niet veel vertrouwen meer in dat het er nog een oplossing gevonden wordt. Zelf zou hij ermee kunnen leven als 'Turkije' een vrije kwestie wordt in de fractie, zodat hij de ruimte heeft tegen een Turks EU-lidmaatschap te stemmen. Maar hij heeft er een hard hoofd in dat dit ook gebeurt. Ook bronnen rond Van Aartsen achten dit niet waarschijnlijk.

Wilders zegt dinsdag geen steunbetuigingen uit de fractie te hebben ontvangen. Wel van de afdeling-Limburg (Wilders is afkomstig uit Venlo, red.) en van "honderden VVD-leden via e-mail".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief