Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Laura Bush en Schwarzenegger op de barricade

31 aug 04

De vrouw van de Amerikaanse president, Laura Bush, en de gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, zijn op de tweede avond van de Republikeinse conventie in New York de belangrijkste sprekers.

Volgens Amerikaanse media gaan beiden in de nacht van dinsdag op woensdag Nederlandse tijd vooral hameren op de "barmhartigheid van het Amerikaanse volk" en de wijze waarop Bush dat toont in zijn beleid. De dochter van Bush, Barbara en Jenna, introduceren hun moeder.

Laura Bush gaat volgens de vooraf verspreide gedeeltelijke tekst van haar toespraak benadrukken hoe trots ze is op haar echtgenoot. "Ik ben zo trots op de manier waarop George ons land met kracht en overtuiging heeft geleid", aldus haar tekst.

Net als tijdens de eerste conventie-avond is er weer volop aandacht voor wijze waarop Bush de strijd tegen terrorisme leidt. Opnieuw is ook duidelijk dat de Republikeinse partij tijdens de conventie vooral een gematigd gezicht wil laten zien. De ultra-conservatieve vleugel krijgt nauwelijks een uitlaatklep, om de nog zwevende kiezers niet van zich te vervreemden.

De organisatie van de conventie voegde dinsdag nog een nieuwe spreker toe. Donderdag, op de laatste dag, zal Tommy Franks het woord voeren. Deze generaal b.d. gaf leiding aan de Amerikaanse troepen tijdens de invasies van Afghanistan en Irak.

Actievoerders hebben in New York op straat verscheidene gedelegeerden van de Republikeinse conventie lastiggevallen, getreiterd, beschimpt en geslagen. De opstootjes gingen soms gepaard met alleen scheldpartijen, maar in enkele gevallen was er ook hevig duw- en trekwerk.

Volgens The New York Times hebben radicale tegenstanders van president Bush de afgelopen maanden veel informatie vergaard over de hotels waar conventiegangers slapen, waar hun feestjes zijn en waar groepen Republikeinen bijeenkomen voor uitjes in Manhattan. De actievoerders zouden elkaar ook via sms inlichten, waardoor Republikeinse gedelegeerden zelfs direct bij het verlaten van een restaurant of theater worden lastiggevallen.

The New York Post berichtte dat een agent, die op een scooter reed, maandag door demonstranten is aangevallen. De man raakte zwaargewond en moest naar een ziekenhuis. De politie arresteerde drie mensen in verband met dit incident.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief