Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gematigde toon tekent integratiedebat

1 sep 04

PvdA-leider Bos riep op de realiteit onder ogen te zien. ChristenUnie-leider Rouvoet waarschuwde voor problematisering van het integratiedebat en VVD-fractievoorzitter Van Aartsen nam afstand van ophitsing, islamofobie en stigmatisering, dinsdag tijdens het integratiedebat.

De toon was gematigd, maar dat wil niet zeggen dat de partijen het altijd met elkaar eens waren. Waar Van Aartsen een voor de VVD in het integratiedebat ongewoon rustige toon aansloeg, was zijn boodschap onveranderd: het kabinet doet het goed maar zou hier en daar nog wel een stapje verder kunnen gaan. Zo wil hij een onder meer een hardere aanpak van de "Antilliaanse schoffies" die op het vliegtuig naar Nederland worden gezet.

De aanpak van de Antillenroute was dinsdag een exclusief VVD-punt, maar de aanpak van de segregatie op scholen werd even hartstochtelijk bepleit door SP'er Marijnissen. Het VVD-standpunt over beperkte toegang tot de sociale zekerheid wordt gedeeld door CDA en PvdA.

Voor het overige namen alle partijen hun gebruikelijke stellingen in: GroenLinks bepleitte de emancipatie van minderheden, de LPF vindt dat het minderhedenbeleid maar moet worden afgeschaft, de ChristenUnie nam het op voor het bijzonder onderwijs. "Vrijheid van onderwijs geldt ook voor islamitische scholen. Daar staat de ChristenUnie voor op de bres", aldus Rouvoet.

PvdA-fractievoorzitter Bos bepleitte realisme. Nederland is veranderd en de Nederlanders zullen daar mee moeten leren leven. Tweederde van de leerlingen in het beroepsonderwijs is allochtoon. Donderdag antwoordt het kabinet in de persoon van premier Balkenende en minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief