Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanhanger al-Sadr waarschuwt Nederlandse militairen

1 sep 04

Een vertegenwoordiger van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr in het Zuid-Iraakse as-Samawah waarschuwt de Nederlandse militairen in Irak dat zij op hun basis moeten blijven, als zij willen dat er een eind komt aan de beschietingen door milities.

Ghazi al-Zargani zei in een gesprek met het Japanse persbureau Kyodo dat de Nederlanders "niet naar centraal Samawah moeten gaan, moeten ophouden met het opsporen van leden van het Mahdi-leger en moeten zorgen dat vijf door de Iraakse politie gearresteerde leden van de militie vrijkomen".

Al-Zargani sprak met Kyodo vooral over de Japanse militairen in Irak. Hij zei dat die het doelwit van aanslagen door aanhangers van al-Sadr kunnen worden, als zij samenwerken met de door de VS geleide bezettingsmacht. Hij zei verder te hopen dat de Japanners, die voor hulpverleningswerkzaamheden in Irak zijn, meer gaan doen dan nu. "Wij hebben hulp nodig voor de wederopbouw. Maar geen simpele projecten als het schilderen van een muur of de renovatie van een smalle weg, wat elk land kan doen, maar grote projecten."

Hij ontkende dat de aanvallen van de afgelopen tijd bij de Japanse basis in as-Samawah het werk waren van het Mahdi-leger. "Misschien hebben leden van de voormalige Baath-partij het gedaan onder de naam van het Mahdi-leger." Wat de aanvallen op de Nederlanders in het gebied betreft ontkende al-Zargani niet categorisch dat de militie van al-Sadr erbij betrokken was. Hij benadrukte dat wat de Japanners daar doen "verschilt van wat de Nederlandse troepen doen".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief