Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic woedend over toewijzing advocaat

2 sep 04

De rechters in het Milosevic-proces hebben donderdag bekendgemaakt dat de verdachte tegen zijn wil een advocaat krijgt toegewezen. De ex-president van Joegoslavië reageerde woedend en kondigde aan de zaak voor te leggen aan de Kamer van Beroep van het Joegoslavië-Tribunaal. Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte, die al drie jaar om de maatregel had gevraagd, toonde zich "zeer tevreden".

Volgens voorzittend rechter Robinson blijkt uit de medische deskundigenverslagen dat de gezondheid van de 63-jarige ex-president niet toestaat dat hij zich verder zelf verdedigt en dat er zelfs een 'levensbedreigende' situatie kan ontstaan. Hij herinnerde aan de talrijke onderbrekingen van het proces wegens ziekte van de verdachte tot nu toe die tot het "verlies van 66 zittingsdagen" hebben geleid. Volgens de Jamaicaan was er een "reëel gevaar" dat het proces een "onredelijk lange tijd" zou duren of niet zou kunnen worden voltooid, als geen advocaat wordt toegewezen.

De rechters hebben de amici curiae (vrienden van het hof) Steven Kay en Gillian Higgins op het oog als toegevoegd raadslieden. Kay was vanaf het begin betrokken bij de rechtszaak, terwijl een 'nieuwe' advocaat inwerktijd nodig zou hebben. De rechters hebben griffier Hans Holthuis opdracht gegeven de mogelijkheid te onderzoeken en tot uiterlijk 13 uur vrijdagmiddag te rapporteren.

Als de Britse juristen Kay en Higgins de taak op zich nemen, is het de bedoeling dat de eerste getuigen á decharge dinsdag 7 september worden opgeroepen. Deze week had Milosevic nog zelf het openingspleidooi van zijn verdediging gehouden.

Milosevic hamert op zijn recht zich zelf te verdedigen, sinds hij in de zomer van 2001 naar Den Haag werd gestuurd. Hij lijkt vooral te waarderen dat dat hem de mogelijkheid biedt uitgebreid het woord te voeren. De rechters hadden de ex-president al eerder erop gewezen dat dat recht niet 'absoluut' is. Ook hebben de rechters zich ervan verzekerd dat het Statuut van het Tribunaal en de jurisprudentie van het VN-hof de toewijzing van een advocaat toestaan. De beslissing tot gedwongen toewijzing van een advocaat zal schriftelijk nader worden gemotiveerd.

Milosevic sprak donderdagochtend in een eerste woedende reactie van een "schandaal" en een schending van zijn fundamentele rechten. Hij wilde weten hoe zo'n beslissing mogelijk is. "Geef mij een antwoord", voegde 'Slobo' Robinson toe. Ook wilde hij voorlezen uit een petitie die juristen die hem steunen, hebben gericht aan de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad. Maar Milosevic werd afgekapt door Robinson.

Milosevic kreeg later nog een keer het woord om zijn mening te geven over de nadere invulling van het besluit. 'Slobo' weigerde daarvan gebruik te maken. "U doet maar!" voegde hij Robinson toe.

Het Milosevic-proces is de eerste rechtszaak tegen een voormalig staatshoofd voor een tribunaal van de Verenigde Naties. De zaak is daarom een belangrijk precedent voor de internationale strafrechtspleging en wordt wereldwijd op de voet gevolgd door juristen, politici, journalisten en niet-gouvernementele organisaties (ngo's) als Amnesty International en Human Rights Watch.

Milosevic is aangeklaagd wegens genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de balkanoorlogen van de jaren '90.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief