Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cheney leidt frontale aanval op Kerry

2 sep 04

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft woensdagavond op de Republikeinse Conventie frontaal de aanval geopend op het Democratische kamp. Net als de teleurgestelde Democratische senator Miller schilderde Cheney Kerry in scherpe bewoordingen af als een zwak en gevaarlijk besluiteloos leider, aan wie het Witte Huis niet toevertrouwd kan worden.

Cheney sprak nadat hij de nominatie voor een tweede termijn als vice-president had aanvaard. Hij verweet de Democratische kandidaat voor het presidentschap besluiteloosheid en een verwarrende boodschap uit te stralen. Zo zou Kerry in zijn 20-jarige carrière in de Senaat op het gebied van defensie en de nationale veiligheid steeds van standpunt zijn veranderd, aldus de rechterhand van Bush.

Cheney hekelde ook Kerry's uitspraak dat hij in de strijd tegen het terrorisme meer rekening zou houden met "gevoeligheden. Alsof al-Qaeda onder de indruk zal zijn van de zachte kant van ons karakter", aldus de vice-president. Volgens de 63-jarige Republikein zijn de verkiezingen van 2 november "een van de belangrijkste in onze geschiedenis".

De stembusgang is bepalend voor de manier waarop Amerika buitenlandse uitdagingen aanpakt en voor de binnenlandse veiligheid zorgt, aldus Cheney. "Over de kwestie van Amerika's rol in de wereld zijn de verschillen tussen senator Kerry en president Bush het scherpst en de belangen voor het land het grootst." De vijanden van Amerika zijn net zo vastberaden om de Verenigde Staten te vernietigen als in het verleden nazi-Duitsland en de Sovjetunie, aldus Cheney.

President Bush heeft met zijn vastberadenheid het juiste antwoord op de uitdaging van het terrorisme gegeven. Bush grijpt niet naar lege dreigementen en "noemt het kwaad bij zijn naam", stelde de vice-president. Na twee dagen van liberalere sprekers was op de Conventie woensdag vooral tijd ingeruimd voor het conservatievere geluid binnen de Republikeinse partij. Maar de republikeinen hadden ook een ontevreden Democraat uitgenodigd om Kerry aan te vallen.

De Democratische senator Zell Miller beschuldigde Kerry in een gloedvol betoog, dat sommigen in de zaal tot tranen toe roerde, van het uitvechten van achterhoedegevechten. Volgens de conservatieve ex-gouverneur van Georgia houdt Kerry's partij zich meer bezig met partijpolitiek dan dat ze zich zorgen maakt over de nationale veiligheid. Volgens Miller heeft Kerry gezegd dat de VS wat hem betreft alleen militaire actie zullen ondernemen met instemming van de Verenigde Naties. "Kerry wil dat Parijs beslist wanneer Amerika verdedigd moet worden. Ik wil dat Bush beslist", aldus Miller.

Buiten Madison Square Garden, waar opnieuw werd gedemonstreerd tegen de het beleid van de regering-Bush, vormden 5000 mensen een symbolische rij werkzoekenden. In het complex wist een groep aids-activisten de beveiliging te omzeilen. Ze verstoorden korte tijd een toespraak van de stafchef van het Witte Huis, Andrew Card. In de zaal zaten op dat moment ook de twee dochters van Bush.

De politie arresteerde zeventien personen. Daarmee komt het aantal opgepakte demonstranten op meer dan 1760, een nieuw record voor een Amerikaanse politieke conventie. Terwijl de Republikeinen zich opmaakten voor de toespraak van Cheney, kwam president Bush aan in New York. Hij zal de conventie donderdag afsluiten met een toespraak waarin hij de nominatie voor het presidentschap zal accepteren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief