Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Justitie vervolgt verdachte voor voorbereiden aanslag

2 sep 04

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) gaat de 18-jarige jongeman die ervan wordt verdacht dat hij voorbereidingen heeft getroffen voor een aanslag, vervolgen. Hij moet op 23 september voor het eerst voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen, tijdens een zogenoemde pro forma-behandeling van zijn strafzaak. Zijn proces wordt dan dus nog niet inhoudelijk behandeld.

Een woordvoerster van het landelijk parket heeft dit donderdag meegedeeld. De raadkamer van de rechtbank verlengde donderdag de voorlopige hechtenis van de man nog eens met dertig dagen.

De jongen van Marokkaanse afkomst werd op 30 juni aangehouden voor zijn mogelijke betrokkenheid bij een gewapende overval op een supermarkt. Hiervoor moet hij zich ook bij de rechter verantwoorden. Tijdens de doorzoeking van zijn huis vond de politie aanwijzingen dat hij een aanslag plande.

Zijn aanhouding was naast informatie uit binnen- en buitenland aanleiding voor het ministerie van Binnenlandse Zaken om van een verhoogde terroristische dreiging voor een aantal specifieke lokaties te spreken. Deze situatie is nu nog steeds van kracht en de bedoelde lokaties worden nog steeds extra beveiligd.

De 18-jarige man is een bekende van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij werd op 17 oktober 2003 ook al gearresteerd. Toen bereidde hij volgens de dienst met vier anderen een aanslag in Nederland voor. Bij huiszoeking destijds werd zoutzuur en kunstmest aangetroffen. Hieruit ontstond het vermoeden dat het de bedoeling was om met behulp van deze stoffen een bom te maken. De verdachten zijn uiteindelijk vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

De AIVD liet de politie destijds ingrijpen onder meer op basis van afgeluisterde telefoongesprekken. Onder meer uit de codetaal die de toenmalige verdachten over de telefoon spraken, concludeerde de dienst dat er mogelijk sprake was van de voorbereiding van een terroristische aanslag.

Een woordvoerder van de AIVD benadrukte toen dat er wel degelijk meer "serieuze aanwijzingen" waren dat deze personen een aanslag aan het voorbereiden waren. "Onze aanwijzingen komen vaak van kwetsbare bronnen. Bronnen die we daarom moeten beschermen en onbekend moeten laten." Doel van de inlichtingen- en veiligheidsdienst was in oktober 2003 vooral om een eventuele terroristische actie te voorkomen, niet om het voorbereiden van de vermeende aanslag te bewijzen.

Minister Donner van Justitie zei in december 2003 dat de vijf mannen ook banden hadden met een man die betrokken was bij de aanslagen op 16 mei 2003 in Casablanca. Bij de terroristische acties op restaurants, een hotel en joodse doelen kwamen toen 45 mensen om.

De Marokkaanse jongen heeft in januari 2003 samen met een toen 17-jarige vriend geprobeerd zich aan te sluiten bij moslimstrijders in Tsjetsjenië. Hun poging strandde op de Russische grens. Daar werden ze opgepakt en op de trein terug naar Nederland gezet.

In een interview met de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) vorig jaar zei de verdachte, dat hij teleurgesteld was dat die missie niet was geslaagd. Hij zei de dood niet te vrezen. "Ik was bereid tot alles, ook tot vergelding."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief