Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Getuigen spreken over bijna 1500 gijzelaars

3 sep 04

In de school in het Russische Noord-Ossetië worden mogelijk niet 350 mensen vastgehouden, zoals de autoriteiten melden, maar mogelijk tot 1500 mensen. Dat meldden Russische kranten vrijdag. Die baseren zich op uitspraken van vrijgelaten gijzelaars.

Russische functionarissen zijn opnieuw gesprekken begonnen met de groep gewapende mannen en vrouwen. De autoriteiten dringen er op de derde dag van het gijzeldrama op aan dat de gijzelnemers de jongste kinderen vrijlaten. De daders eisen een onmiddellijke terugtrekking van Russische militairen uit Tsjetsjenië.

In het gebouw bevinden zich volgens de bemiddelende kinderarts Leonid Rosjal zestien kinderen die nog niet leerplichtig zijn. De medicus uit de hoofdstad Moskou zei dat hij dagelijks tien tot vijftien maal telefonisch contact heeft met de gijzelnemers. De gijzelaars lopen volgens hem vanuit medisch oogpunt geen acuut gevaar. Volgens Rosjal is de situatie ernstig. "We hebben te maken met zeer wrede mensen."

Vrijgelaten gijzelaars zeggen dat de gewapende groep mogelijk bestaat uit veertig mannen en vrouwen. Volgens een veiligheidsfunctionaris, Valeri Andrejev, weigeren de gijzelnemers voedsel en water voor de mensen in de school. Bij het gebouw in Beslan werden vrijdagochtend weer een aantal explosies gehoord.

's Nachts raakte een politieman gewond toen hij door de terroristen werd beschoten. Het veiligheidskordon rond de school is uit veiligheidsoverwegingen uitgebreid tot ongeveer vierhonderd meter.

(Bron: ANP/Reuters/DPA) -

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief