Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kandidaat Bush bouwt verder aan veilige wereld

3 sep 04

George W. Bush, sinds donderdagavond officieel de presidentskandidaat namens de Republikeinen, heeft beloofd te blijven vechten tegen terrorisme. In een lange toespraak voor de Republikeinse Conventie in New York verdedigde hij zijn aanpak in Afghanistan en Irak en schetste hij zijn visie voor de komende vier jaar.

Bush aanvaardde, zoals verwacht, de nominatie en vertelde zijn gehoor dat hij de verkiezingen ingaat "met een helder en positief plan voor een veiliger wereld". Hij beloofde het gevecht tegen terrorisme te winnen. "Ik zal bij de verdediging van Amerika nooit toegeven", stelde Bush voor meer dan tienduizend jubelende gedelegeerden. "Daarom hebben we de terroristen over de hele wereld bevochten, niet voor de eer, niet voor macht, maar omdat de levens van onze burgers op het spel staan."

Bush probeerde zich in de toespraak te profileren als een sterk oorlogsleider. De aanvallen in Afghanistan en Irak hebben vijftig miljoen mensen bevrijd, zei hij. Driekwart van de leiders en aanhangers van het terreurnetwerk al-Qaeda is volgens hem opgepakt of gedood. "Libië ontmantelt zijn wapenprogramma en het leger van een vrij Irak vecht voor vrijheid", aldus Bush.

De president beloofde in eigen land de gezondheidszorg en pensioenen te hervormen. Ook wil hij zeven miljoen betaalbare woningen laten bouwen. Hij verzette zich tegen abortus en het homohuwelijk. Net als Cheney de dag ervoor schilderde Bush zijn Democratische rivaal voor de verkiezingen van 2 november, John Kerry, af als een inconsistente politicus, die steeds van mening wisselt en tegenstrijdige standpunten inneemt.

Analisten verwachten dat de verkiezingen uitdraaien op een nek-aan-nekrace tussen Bush en Kerry. Lof was er overigens voor Nederland. George Bush noemde in zijn rede ons land, Nederland, net als de andere bondgenoten die troepen hebben gelegerd in Afghanistan en Irak, als een land "dat het respect van alle Amerikanen verdient". Tijdens zijn toespraak kreeg Bush zelf overigens niet het respect van alle Amerikanen.

Demonstranten probeerden de rede met geschreeuw te verstoren. Republikeinse gedelegeerden scandeerden in een poging de activisten te overstemmen massaal "nog vier jaar". De activisten protesteerden toen Bush sprak over de oorlog in Irak. Tijdens een eerste incident praatte Bush door. Een minuut later, toen meer demonstranten leuzen begonnen te roepen, zweeg hij 10 seconden. De kritiek was op de televisie niet te horen.

Enkele uren voor Bush' speech liet de politie van New York honderden anti-Bush-demonstranten vrij. Dat was op last van een rechtbank die oordeelde dat de autoriteiten actievoerders zonder aanklacht maar 24 uur mogen vasthouden. Vele demonstranten zaten al drie dagen vast. Tegenstanders van Bush hebben zich gedurende de hele Conventie, die vier dagen duurde, flink laten horen buiten het Madison Square Garden.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief