Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD woedend over opstappen Wilders

3 sep 04

VVD-Kamerlid Geert Wilders verlaat de VVD-fractie en neemt zijn zetel mee, ondanks de laatste poging van VVD-fractievoorzitter Van Aartsen om een breuk te voorkomen. Prominenten uit de liberale partij hebben het besluit van Wilders scherp veroordeeld.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid noemde het besluit van Wilders om zijn Kamerzetel te behouden "gelegaliseerde diefstal en uitermate onbehoorlijk". Minister Kamp van Defensie is wat milder, maar ook hij vindt het "niet fraai dat je zo in de Kamer blijft zitten".

Oud-minister van Defensie Frank de Grave vindt ook dat Wilders zijn zetel moet opgeven. Formeel heeft het rebelse Kamerlid recht op de Kamerzetel, maar De Grave stelt dat hij daar alleen gebruik van moet maken als hij met voorkeurstemmen is gekozen. Wilders heeft ongeveer 5000 voorkeurstemmen gekregen, maar voor een voorkeurszetel zijn ruim 16.000 stemmen nodig.

Hirsi Ali heeft teleurgesteld gereageerd op het vertrek van Wilders. "Het is een groot verlies voor de fractie en voor mij. Hij was mijn bondgenoot en mijn maatje in de fractie". Wilders en Ali stonden bekend als VVD'ers met afwijkende en uitgesproken meningen.

De crisis spitste zich toe op het EU-lidmaatschap van Turkije. Wilders weigert in te stemmen met een eventueel lidmaatschap van Turkije aan de Europese Unie. "Ik was, ben en blijf tegen toetreding van Turkije tot de EU en daar kan ik geen compromis over aanvaarden."

Volgens Van Aartsen was Turkije niet de kern van het conflict. "Het gaat erom dat de fractie als team kan functioneren." Hij ontkende dat hij Wilders een ultimatum had gesteld.

Wilders, die met zijn eigenzinnige opvattingen ergenis wekte binnen de VVD, wil "een nieuwe beweging" gaan opzetten die "het gat aan de rechterkant" moet opvullen. Hij zal zich niet bij de LPF aansluiten, zo liet hij weten. Wilders eiste tijdens spreekbeurten de vrijheid om zijn tienpuntenplan uit te dragen. In dat plan pleit hij voor een veel rechtsere koers dan de VVD.

Over zijn toekomst zegt Wilders dat hij met "iedereen" gaat praten en dat hij streeft naar een beweging met een "stevig rechts beleid en op punten een sociaal beleid". Hij mikt op tien tot twintig zetels in de Kamer.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief