Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gijzeling Beslan loopt uit op bloedbad

3 sep 04

De gijzeling van Russische kinderen, hun ouders en leerkrachten op een school in de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië is uitgelopen op een bloedbad. Zeker honderd mensen vonden de dood toen een speciale eenheid van de Russische veiligheidsdienst FSB het complex binnendrong. Het overgrote deel van de doden zouden kinderen zijn. Vermoedelijk zijn er veel meer doden gevallen.

Het ministerie van Noodsituaties schat dat circa 646 mensen gewond in ziekenhuizen liggen. Onder hen zouden ruim driehonderd kinderen zijn.

De bestorming van de school begon rond elf uur vanochtend. De regionale chef van de veiligheidsdienst FSB zei dat de actie niet gepland was. De bedoeling was om nog verder te onderhandelen met de terroristen.

Het liep echter uit de hand toen reddingswerkers zoals overeengekomen met de terroristen, naar de school waren gereden om de lichamen van tien tot twintig gedode gijzelaars op te halen. Kort daarop volgden drie explosies met als gevolg een gat in de muur van de gymzaal.

Tientallen gijzelaars probeerden te onsnappen, maar werden beschoten door de terroristen. De ontsnapte kinderen hadden alleen ondergoed aan of waren naakt. Het leger besloot daarop tot een bestorming. Honderden gijzelaars wisten de school in Beslan te ontvluchten.

De gymzaal waar veel gijzelaars sinds woensdagochtend werden vastgehouden is volledig uitgebrand. Volgens ooggetuigen liggen alleen al in die zaal de lichamen van meer dan honderd doden.

Even na het middaguur meldde het Russische leger dat ze het gebouw volledig in handen had. Toch werd daarna nog hevig bij de school gevochten. Enkele terroristen hadden zich verschanst in de kelder van de school, maar werden in de loop van de avond ingerekend. Hoeveel terroristen in totaal zijn gearresteerd is onduidelijk.

Volgens de Russische autoriteiten hadden de terroristen geen duidelijke eisen. Ze zouden de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië hebben geëist. Ze weigerden twee dagen lang voedsel, water en medicijnen aan de gijzelaars te geven. Zij waren gedwongen hun eigen urine te drinken om toch wat vocht binnen te krijgen.

Toen de terroristen woensdagochtend het schoolgebouw binnenvielen, waren leerlingen, ouders en leerkrachten net de opening van het nieuwe schooljaar aan het vieren. De autoriteiten hielden het aantal gegijzelden aanvankelijk op 354, maar later werd over 1200 mensen gesproken, onder wie 850 kinderen.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief