Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dodental Beslan loopt op naar 322

4 sep 04

Tot nu toe zijn in Beslan zeker 322 stoffelijke overschotten geborgen uit de school waar gisteren een bloedig einde kwam aan het gijzeldrama. Volgens de hulpverleners ter plaatse zal het dodental vrijwel zeker verder oplopen. Onder hen zijn 155 kinderen.

In de verwoeste school liggen waarschijnlijk nog veel slachtoffers onder het puin. Vanuit Moskou is medische hulp gestuurd om de honderden gewonden te helpen.

Grenzen sluiten
De Russische president Poetin heeft bevolen de grenzen van de deelrepubliek Noord-Ossetië te sluiten. Poetin wil zo voorkomen dat de daders van het gijzelingsdrama in een school in Beslan het land ontvluchten.

Het Russische staatshoofd arriveerde vannacht in Beslan. Hij liet weten dat de Russische speciale eenheden tijdens de bevrijdingsactie zware verliezen hebben geleden. Waarschijnlijk zijn meer dan tien Russische soldaten gesneuveld.

"Niet gepland"
De Russische regering stelt dat de bestorming van de school in Beslan niet gepland was. "Geweld was niet gepland", zei de president volgens Russische media. "De gebeurtenissen volgden elkaar zeer snel en onverwacht op. Maar de leden van de speciale eenheden hebben zich moedig getoond.''

Gisteren bestormden Russische troepen de school, waar Tsjetsjeense terroristen vele honderden leerlingen, docenten en ouders gevangen hielden. In het tumult raakten zeker 646 gijzelaars gewond.

Zeker 32 van de vermoedelijk veertig rebellen zijn gedood. Het leger maakt jacht op zeker vier ontsnapte andere terroristen die mogelijk enkele gijzelaars hebben meegenomen. Drie gijzelnemers zijn gearresteerd toen zij probeerden te ontsnappen in burgerkleding.

Gesmokkeld
Volgens het Russische persbureau Interfax hadden de gijzelnemers voorafgaand aan de gijzeling explosieven, wapens en munitie verborgen in het schoolgebouw. Die werden deze zomer tijdens bouwwerkzaamheden naar binnen gesmokkeld. "Ze waren vermomd als bouwmaterialen", zei een bron tegen het persbureau.

Minister Bot heeft Moskou namens de EU zijn medeleven betuigd met de slachtoffers. Hij wilde geen oordeel uitspreken over de bloedige afloop van de gijzeling. "Het is moeilijk van een afstand te beoordelen of de juiste beslissing is genomen of niet. " Volgens Bot bewijst het drama dat landen er alles aan moeten doen om gezamenlijk terreur te bestrijden.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief