Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bot schrapt zin die Russen stoort

4 sep 04

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft één zin verwijderd uit een verklaring van de Europese Unie over het gijzelingsdrama in Rusland.

De passage dat de EU van Rusland "wil weten hoe de tragedie heeft kunnen gebeuren", schoot Moskou in het verkeerde keelgat. "Die zin hebben we eruit gehaald, omdat deze bij de Russen kennelijk leidt tot misverstanden", aldus een woordvoerder van minister Bot, die handelde in zijn rol als huidig EU-voorzitter.

Volgens de woordvoerder zat er geen kwaad in wat de minister zei. Moskou vatte de passage echter op als een eis om "uitleg" van Nederlandse zijde. De Russische autoriteiten spraken van "lasterlijke uitlatingen" en riepen de Nederlandse ambassadeur zelfs op het matje.

Niet heel mooi
Toch toonde Bot zich vandaag opnieuw kritisch over de ontknoping van het drama in Beslan. "De Russische autoriteiten hebben het niet heel erg mooi opgelost'', aldus de bewindsman na afloop van een bijeenkomst met zijn EU-collega's in Valkenburg.

Een definitief oordeel schort hij nog op, totdat de Russen meer informatie hebben verstrekt over de gebeurtenissen. Tot dusver is dat volgens Bot nog niet gebeurd. "Ze zeggen alleen maar dat alles goed is gegaan.''

Het is niet voor het eerst dat Rusland zich ergert aan Europese kritiek op zijn mensenrechtenbeleid. Moskou verwijt de EU hypocrisie, door enerzijds te zeggen dat het de strijd tegen terreur steunt, en anderzijds harde noten te kraken over het Russische optreden in Tsjetsjenië.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief