Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Poetin hervormt veiligheidsapparaat

4 sep 04

De Russische president Poetin heeft na het gijzelingsdrama in Beslan een hervorming aangekondigd van het veiligheidsapparaat. Volgens Poetin is het land op dit moment niet in staat het hoofd te bieden aan de nieuwe bedreigingen waarmee het wordt geconfronteerd.

Poetin deed zijn uitlatingen tijdens een toespraak die rechtstreeks werd uitgezonden op de Russische televisie.

Volgens de president moet Rusland erkennen dat het de gevaren van terreur waaraan het land en de hele wereld blootstaan, heeft onderschat. "Het internationale terrorisme heeft Rusland de totale oorlog verklaard, waartegen we, vanwege de ineenstorting van de Sovjetunie, niet zijn opgewassen."

Met name de poreuze grenzen van Rusland en de corruptie in leger en politie hebben het land verzwakt, aldus Poetin. Hij beloofde dat de hervorming van het veiligheidsapparaat zich zal voltrekken binnen de grenzen van de grondwet.

Dodental
De president uitte geen kritiek op de manier waarop de veiligheidstroepen gisteren een eind maakten aan de gijzeling van de school in Beslan. Vandaag werd bekend dat daarbij zeker 322 mensen zijn omgekomen, onder wie 165 kinderen. In de verwoeste school liggen waarschijnlijk nog veel slachtoffers onder het puin.

"Het geweld was niet gepland", zei de president eerder vandaag tijdens een bezoek aan de Zuid-Russische plaats. "De gebeurtenissen volgden elkaar zeer snel en onverwacht op. Maar de leden van de speciale eenheden hebben zich moedig getoond.''

Volgens Moskou zijn de meeste slachtoffers gevallen toen de terroristen, naar verluidt voor het merendeel Tsjetsjenen, explosieven tot ontploffing brachten. Bij de bestorming van de school zouden zeker 32 van de vermoedelijk veertig rebellen zijn gedood.

Grenzen
Het leger maakt nog jacht op zeker vier ontsnapte andere terroristen die mogelijk enkele gijzelaars hebben meegenomen. Drie gijzelnemers zijn gearresteerd toen zij probeerden te ontsnappen in burgerkleding. Poetin gaf vannacht het bevel om alle grenzen van de deelrepubliek te sluiten. Hij wil zo voorkomen dat de daders het land ontvluchten.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief