Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verzet in Irak blijft bloedig

6 sep 04

Zeker zes Amerikaanse militairen zijn maandag bij Fallujah gedood toen ze in een hinderlaag liepen. Daarbij raakten ook andere soldaten gewond volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder.

Fallujah, ten westen van Bagdad, geldt als een bolwerk van fel verzet tegen de Amerikaanse aanwezigheid, zowel door Iraakse strijders als extremistische strijders uit andere Arabische en/of islamitische landen.

Maandagmorgen is ook een gasleiding in Noord-Irak gesaboteerd. Een politiecommandant in Kirkuk zei dat de pijpleiding ongeveer twintig kilometer ten zuiden van deze stad in brand staat. De leiding leidt naar een energiecentrale. De al minimale stroomvoorziening in het noorden is hierdoor verder getroffen.

Ayatollah al-Sistani
De sjiitische geestelijke grootayatollah Ali al-Sistani heeft maandag een bezoek gebracht aan de sjiitische heiligdommen in de Iraakse stad Najaf. Het was voor het eerst in ruim twintig jaar dat al-Sistani die bezocht.

Al-Sistani was er sinds het begin van de Iraaks-Iraanse oorlog (1980-1988) niet meer geweest. Hij had onder de dictatuur van Saddam Hoessein huisarrest. Bovendien was de grootayatollah al jaren niet meer in het openbaar verschenen. Recent onderging hij een medische behandeling in Londen. Hij keerde in augustus terug om zijn gezag als sjiitisch leider van Irak te herstellen.

Hij maakte een einde te maken aan de bezetting van de heiligdommen in Najaf door de radicale prediker Muqatda al-Sadr en diens strijders. Die ontruimden de heiligdommen twee weken geleden, nadat ze in het oude centrum van Najaf verwoede gevechten met Amerikaanse belagers hadden gevoerd.

(ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief