Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Meest gezochte man in Irak niet gearresteerd

6 sep 04

De meestgezochte man van Irak is nog niet gevangen, aldus een verklaring van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag. In het weekeinde repten verscheidene Iraakse functionarissen over de aanhouding van Izzat Ibrahim al-Duri.

Naar nu blijkt is de gearresteerde man een eveneens gezocht familielid van Izzat Ibrahim al-Duri. Dat heeft medisch onderzoek volgens het ministerie uitgewezen. De verklaring komt 24 uur nadat het Iraakse ministerie van Defensie en twee ministers hadden gezegd dat hij was gearresteerd.

De Amerikaanse strijdkrachten in Irak ontkenden zondag al dat de nummer zes in het kaartspel van meestgezochte handlangers van ex-president Saddam Hoessein was gepakt in een stadje in de buurt van Tikrit. De Amerikanen hebben in november 10 miljoen dollar op het hoofd van al-Duri gezet.

De beide bewindslieden uit de interim-regering van premier Iyad Allawi gaven een gedetailleerd verslag van de aanhouding in een ziekenhuis. Daarbij zouden Amerikaanse en Iraakse militairen volgens de ministers circa 150 medestanders van al-Duri hebben gedood of gearresteerd.

Maar de commandant van de Iraakse Nationale Garde in Tikrit en de plaatselijke bevelhebber van het Amerikaanse leger spraken de arrestatie tegen. Zij wisten niets van een gevecht of de vastname van al-Duri. Volgens de Amerikanen speelt die een sleutelrol in het verzet tegen het nieuwe bewind.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief