Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kay moet eerste Milosevic-getuige oproepen

6 sep 04

In het Milosevic-proces wordt dinsdagochtend volgens de planning de eerste getuige á decharge opgeroepen. Tevens is het de eerste keer dat de ex-president van Joegoslavië zich niet meer zelf verdedigt voor het Joegoslavië-Tribunaal: de rechters hebben hem eind vorige week tegen zijn wil advocaten toegewezen, de Britten Steven Kay en Gillian Higgins.

De volgorde van getuigen wordt bij het Tribunaal enige tijd van tevoren gepland vanwege de logistieke complicaties: Er moeten vliegtuigen van de Balkan naar Den Haag worden geboekt en hotelkamers gereserveerd. Daarom wordt aangenomen dat Kay, die de afgelopen dagen voor de pers onbereikbaar was, zich de eerstkomende dagen aan de getuigenlijst zal houden die Milosevic nog heeft voorbereid.

Volgens Zdenko Tomanovic, een juridisch adviseur van Milosevic, is de eerste getuige op die lijst prof. dr. Smilja Avramov, die wel eens als de 'volkenrechtdeskundige van Milosevic' is omschreven. Zij bekritiseert het Tribunaal al jaren in verklaringen en interviews. Volgens de bejaarde juriste is het VN-hof incompetent, illegaal en manipulatief. Avramov heeft de stopzetting geëist van de strafvervolging van de Bosnisch-Servische leider Karadzic. Ook zou zij de Servische delegatie hebben geleid bij geheime onderhandelingen met Kroatië over de opdeling van Bosnië.

Gelet op de achtergrond van Avramov is het nog maar de vraag of zij zomaar zal meewerken met Kay. Milosevic was vorige week immers woedend toen het "illegale Tribunaal" hem tegen zijn wil een advocaat opdrong. Het voornemen om hiertegen in hoger beroep te gaan, had hij maandagmiddag laat overigens nog niet waargemaakt, zo blijkt uit navraag bij de griffie.

Dat Kay van Milosevic zelf geen medewerking hoeft te verwachten, is inmiddels gebleken. 'Slobo' heeft tot twee keer toe geweigerd Kay te ontvangen in de VN-gevangenis van Scheveningen. Dit heeft Tomanovic maandagavond vanuit Den Haag verklaard op het onafhankelijke Belgradose tv-station B92.

De rechters hebben Kay en Higgins bevolen te proberen instructies te krijgen van de verdachte over het voeren van de verdediging.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief