Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kay roept eerste Milosevic-getuige op

7 sep 04

Nadat de verdachte nog wat tegensputterde, heeft de opgedrongen advocaat Steven Kay (50) dinsdagochtend voor het Joegoslavië-Tribunaal de eerste getuige á decharge opgeroepen van de lijst die Slobodan Milosevic heeft voorbereid: De Servische emeritus hoogleraar volkenrecht Smilja Avramov.

"Ik studeerde voor de Tweede Wereldoorlog aan de grote universiteiten van Europa", aldus de bejaarde Avramov op een vraag naar haar cv. Milosevic was een van haar studenten aan de universiteit van Belgrado - volgens haar een "uitstekende student" met "intellectuele nieuwsgierigheid".

Voordat prof. Avramov werd opgeroepen, diende Kay vergeefs een verzoek in om Milosevic als eerste de getuige te laten ondervragen. Voorzittend rechter Robinson wees het verzoek af omdat het in strijd zou zijn met de 'logica' van het besluit om de ex-president een advocaat toe te wijzen. 'Slobo' moet immers rust houden.

Milosevic probeerde aan het begin van de zitting nog eens te protesteren tegen de gedwongen toewijzing van een advocaat waartoe de rechters eind vorige week hadden besloten. De ex-president van achtereenvolgens Servië en Joegoslavië had het over een "juridische fictie". Robinson zei dat hij er 'moe' van werd dat Milosevic steeds dezelfde argumenten herhaalde. Als hij tegen de beslissing bezwaar wil aantekenen bij de Kamer van Beroep, zoals hij heeft aangekondigd, dan moet hij dat maar doen, aldus de Jamaicaan.

Kay en zijn land- en kantoorgenote Gillian Higgins (31) zijn dinsdag in de rechtszaal verhuisd: Van het speciale amici-tafeltje dat er voor het Milosevic-proces was neergezet, naar de tafel voor de verdediging die meer dan drie jaar leeg was gebleven, terwijl Milosevic (63) zich zelf verdedigde. Avramov trad vanaf 1991 op als volkenrechtsdeskundige van de toenmalige president Milosevic van de Joegoslavische deelrepubliek Servië. Joegoslavië - toen nog bestaand uit Servië, Kroatië, Bosnië, Slovenië, Macedonië en Montenegro - dreigde toen uit elkaar te vallen. Volgens Avramov was Milosevic 'bezeten' van het idee dat de federatie bijelkaar moest blijven.

De Servische president zette zich volgens haar in voor tolerantie tussen de zuid-Slavische volkeren. Zij wees met de beschuldigende vinger op de separatische neigingen van de Bosnische en Kroatische leiders Izetbegovic en Tudjman. Toen het 'terrorisme' toenam in Slovenië en Kroatië, wilde Milosevic "tegen elke prijs bloedvergieten vermijden", aldus Avramov. Zij nam als lid van de Servische delegatie deel aan de Joegoslavië-onderhandelingen die in 1991 in het Haagse Vredespaleis werden gehouden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief