Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Boze Poetin weerlegt kritiek op aanpak Beslan

7 sep 04

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandagavond korte metten gemaakt met de vele kritiek op zijn aanpak van het gijzeldrama in Beslan. "Niemand heeft het morele recht ons op te dragen met kindermoordenaars te praten", zei Poetin. Hij sprak op een bijeenkomst met buitenlandse journalisten en Rusland-kenners, waarvan de Britse krant The Guardian dinsdag verslag deed.

Volgens velen had de Russische regering moeten onderhandelen met de terroristen om de kinderen vrij te krijgen. Met nauwelijks verholen sarcasme zei Poetin: "Waarom nodigen jullie Osama bin Laden niet uit in Brussel of op het Witte Huis? Ga met hem in overleg, vraag wat hij wil en geef het hem zodat hij jullie met rust laat. Waarom doen jullie dat niet?" Poetin gaf aan dat ook andere landen grenzen stellen in overleg met "schoften", dus waarom zou Moskou dan wel met kindermoordenaars moeten praten, vroeg hij zich af.

Het gijzeldrama in Beslan liep uit op een slachting, met bijna vierhonderd doden. De bestorming verliep ongeorganiseerd en chaotisch. Daarop kwam veel kritiek uit binnen- en buitenland. Bovendien leggen velen verband tussen de Russische aanpak van de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië en de gebeurtenissen in Beslan. Poetin gaf toe dat Russische militairen mensenrechten hadden geschonden in Tsjetsjenië, maar dat dat, net als de foltering van gevangenen in Irak door Amerikaanse militairen, niet met toestemming van de top was gebeurd.

De Russische president weigert een openbaar onderzoek te laten doen naar de gijzeling. Er komt wel een intern onderzoek naar de tragedie in Noord-Ossetië, maar niet in het openbaar. "Ik wil het verloop van de gebeurtenissen achterhalen en wie ervoor verantwoordelijk is en ervoor gestraft kan worden", aldus de president. Als het Russische parlement een eigen onderzoek wil instellen, zou hij zich daar niet tegen verzetten, maar Poetin waarschuwde dat dat "een politieke show" kan worden, wat "niet erg productief" zou zijn.

Volgens Poetin is er geen verband tussen het Russische beleid in Tsjetsjenië en de gebeurtenissen in Beslan. "Denk je eens in dat mensen die kinderen in de rug schieten ergens op onze planeet aan de macht komen. Dan heb je geen vragen meer over ons beleid in Tsjetsjenië", aldus de president. Hij maakte duidelijk dat naar zijn mening de Tsjetsjeense moslims, met hulp van buitenlandse fundamentalisten, streven naar onafhankelijkheid om het hele zuiden van Rusland te ondermijnen.

Dat het nog steeds oorlog was in Tsjetsjenië, vijf jaar nadat hij de eerste troepen had gestuurd, ontkende Poetin. "Het is een smeulend conflict. Er zijn aanvallen geweest, maar niet zoals de grote van 1999", aldus Poetin.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief