Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jemaah Islamiyah vecht voor strikt islamitische staat

9 sep 04

Jemaah Islamiyah, de hoofdverdachte van de aanslag bij de Australische ambassade in Jakarta, onderhoudt volgens politieke analisten nauwe banden met het terreurnetwerk al-Qaeda. De Australische steun voor de oorlog in Irak maakt de regering in Canberra tot de Aziatische arm van de christelijke as die de islam bestrijdt, lijkt de redenatie van de beweging.

Jemaah Islamiyah voert een gewelddadige campagne om in Zuidoost-Azië een fundamentalistisch-islamitische staat van de grond te krijgen, na de door haar gewenste vereniging van Indonesië, Brunei, Maleisië, Singapore en de zuidelijke Filipijnen. De groep raakte wereldwijd berucht door haar verwoestende bomaanslagen in oktober 2002 op het Indonesische eiland Bali.

De beweging was toen echter al jaren actief. Zij wordt alleen al in Indonesië verantwoordelijk gehouden voor ruim vijftig (pogingen tot) aanslagen sinds april 1999, zoals de bomaanslagen op kerken en priesters op kerstavond 2000 en de aanval op het Marriott hotel in Jakarta in augustus 2003, met onder de dertien slachtoffers een Nederlandse zakenman. Yemaah Islamiyah is eigenlijk een grote terroristische familie, meldde de Singaporese krant The Straits Times eerder deze week.

Onderzoek heeft uitgewezen dat door zeker honderd, vooral gearrangeerde huwelijken er zeer uitgebreide familiebanden zijn tussen leden van het netwerk. Deskundigen die onderzoek doen naar Jemaah Islamiyah, wisten al enige tijd dat er veel familiebanden zijn binnen de groep, maar de omvang van de onderlinge verwantschap is veel groter dan ze dachten.

De International Crisis Group, een onafhankelijke onderzoeksgroep, heeft ontdekt dat vooral de Indonesische en Maleisische tak steeds nauwere familiebanden hebben. Zo is een van de topmannen, de gedetineerde Indonesiër Hambali, getrouwd met een Maleisische, die zelf actief is voor de groep. Haar zus is op haar beurt gehuwd met een ander Indonesisch hooggeplaatst lid van de beweging.

Drie Indonesische broers die betrokken waren bij de aanslagen op Bali hebben bijvoorbeeld familieleden die met andere leden in het huwelijk traden. Een van de broers, Mukhlas, is getrouwd met de zus van Mohd Nasir Abas, de man die leiding geeft aan Jemaah Islamiyah in Maleisisch Borneo, Brunei, het Indonesische Sulawesi en op Mindanao in de Zuid-Filipijnen.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief