Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie zet kaartspel in om criminelen op te sporen

10 sep 04

De Amsterdamse politie gaat in de binnenstad de 52 lastigste veelplegers aanpakken met behulp van een kaartspel. Op de speelkaarten staan de naam en foto van de verdachte crimineel. Met behulp van symbolen wordt vermeld waar ze zich schuldig aan maken; zaken als winkeldiefstal, drugshandel of wapenbezit. Het is geïnspireerd op het kaartspel dat het Amerikaanse leger heeft gebruikt om Saddam Hoessein op te pakken.

Hoofdcommissaris Van Riessen toonde vrijdag in NOVA voor het eerst het kaartspel dat alle 600 agenten in de Amsterdamse binnenstad binnenkort krijgen. In totaal lopen er zo 500 criminele veelplegers in de binnenstad die zich dagelijks schuldig maken aan het openbreken van auto's, tasjesroven en drugsdealen.

"Die 52 veelplegers moeten constant het gevoel hebben dat die 600 politiemensen hier op hem letten. Dus hij is uit die anonimiteit. Hij moet constant over zijn schouder kijken. Het gevoel krijgen het is niet lekker om het hier te plegen", zegt Van Riessen in NOVA.

Het kaartspel is een onderdeel van de strategie om criminaliteit tegen te houden: het criminelen onmogelijk maken om misdrijven te plegen. De politie benadrukt dat tegenhouden alleen succesvol is als ook de overheid, bedrijven en burgers preventieve maatregelen nemen.

Van Riessen vindt dat burgers zich vaak te laks opstellen bij het voorkomen van misdrijven: "een burger die zijn lap top achter in de auto laat liggen heeft eigenlijk geen recht op aandacht van de politie. Dat zouden we ook tegen de burgers moeten durven zeggen. Als u niet oplet op uw spullen en u bent erg onachtzaam dan krijgt u geen opsporingsactiviteit van de politie."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief