Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irak-oorlog werkt steeds meer in voordeel Bush

10 sep 04

De oorlog in Irak, lang het kwetsbare punt van Bush voor zijn herverkiezing in november, lijkt steeds meer in het voordeel van de Amerikaanse president te werken ten koste van zijn Democratische tegenstrever John Kerry. Dat blijkt uit een gezamenlijke opiniepeiling van The Washington Post en ABC die vrijdag is gepubliceerd.

Terwijl het geweld in Irak de laatste weken alleen maar is toegenomen en inmiddels meer dan duizend Amerikaanse militairen zijn omgekomen, heeft Bush op dit onderwerp een voorsprong met dubbele cijfers op Kerry. Van de Amerikaanse kiezers vertrouwt 53 procent de situatie in Irak het meest toe aan Bush tegen 37 procent voor senator Kerry.

Uit een opiniepeiling van Newsweek was eerder al gebleken dat steeds meer Amerikanen geloven dat de invasie van Irak gerechtvaardigd was in de strijd tegen het internationale terrorisme. In juli was dat 38 procent, nu 45 procent. Het aantal tegenstanders zakte in deze periode van 57 naar 50 procent.

Volgens analisten blijkt uit de cijfers dat de Republikeinen op hun conventie in New York begin deze maand duidelijk in hun tactiek zijn geslaagd. De sprekers wisten van terrorisme hét verkiezingsthema te maken, ze maakten succesvol de link met Irak en wisten Kerry neer te zetten als een slappe leider aan wie je de veiligheid van het land niet kan toevertrouwen. Daarbij komt dat Kerry er tot dusverre niet in is geslaagd een goed alternatief voor Irak naar te brengen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief