Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS waarschuwt burgers in buitenland

11 sep 04

De Verenigde Staten hebben een nieuwe waarschuwing uitgegeven voor landgenoten in het buitenland. De VS is vooral beducht voor aanslagen door al-Qaeda met chemische of biologische wapens.

Washington zegt bezorgd te zijn over de aanhoudende dreiging van terreurdaden tegen Amerikanen en Amerikaanse doelen in het buitenland. Landgenoten is gevraagd waakzaam te zijn, zelfs in restaurants en hotels. Het State Department waarschuwt dat terroristen geen onderscheid maken tussen burger- en regeringsdoelen. Verder stelt Washington dat Amerikanen in landen waarvan burgers in Irak zijn gegijzeld of geëxecuteerd, rekening dienen te houden met agressie.

De nieuwe waarschuwing komt precies drie jaar na de terreuraanslagen in New York en Washington. Daarbij kwamen 2749 mensen om het leven. De ramp wordt vandaag herdacht. Net als de voorbije jaren vormt Ground Zero het centrum van de activiteiten.

Op Ground Zero, de plek waar de twee WTC-torens stonden, zullen onder anderen ouders en grootouders de namen van alle slachtoffers oplezen. Vorig jaar deden vooral de kinderen van slachtoffers dat.

President Bush zal, net als vorig jaar, op het gazon van het Witte Huis een moment stilte in acht nemen op het tijdstip waarop het eerste vliegtuig het World Trade Center raakte. Dat is om 14.46 uur Nederlandse tijd.

De Democraat John Kerry zal een herdenkingsplechtigheid in zijn woonplaats Boston bijwonen.
(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief