Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslagen 11 september herdacht

11 sep 04

In tal van landen worden de terreuraanslagen in New York en Washington herdacht, vandaag precies drie jaar geleden. Bij de verwoestende aanslagen kwamen 2749 mensen om het leven. Net als de voorbije jaren vormt in de Verenigde Staten Ground Zero het centrum van de herdenkingsactiviteiten.

Op Ground Zero, de plek waar de twee WTC-torens stonden, zullen onder anderen ouders en grootouders de namen van alle slachtoffers oplezen. Vorig jaar deden vooral de kinderen van slachtoffers dat.

President Bush zal, net als vorig jaar, op het gazon van het Witte Huis een moment stilte in acht nemen op het tijdstip waarop het eerste vliegtuig het World Trade Center raakte. Dat is om 14.46 uur Nederlandse tijd. De Democraat John Kerry zal een herdenkingsplechtigheid in zijn woonplaats Boston bijwonen.

EU-voorzitter Nederland heeft op de herdenkingsdag opgeroepen tot een grotere internationale inspanning tegen het terrorisme. "Sinds die dag zag de wereld helaas een toename van gewetenloze en gruwelijke aanvallen op onschuldige burgers", staat in de verklaring die in Brussel is uitgegeven.

Als voorbeeld worden het gijzeldrama in Beslan, ontvoeringen in Irak en Afghanistan en bomaanslagen in Madrid, Istanbul en Jakarta genoemd. De Verenigde Staten hebben vandaag een nieuwe waarschuwing uitgegeven voor landgenoten in het buitenland. De VS is vooral beducht voor aanslagen door al-Qaeda met chemische of biologische wapens.

Washington zegt bezorgd te zijn over de aanhoudende dreiging van terreurdaden tegen Amerikanen en Amerikaanse doelen in het buitenland. Landgenoten is gevraagd waakzaam te zijn, zelfs in restaurants en hotels. Het State Department waarschuwt dat terroristen geen onderscheid maken tussen burger- en regeringsdoelen.

Verder stelt Washington dat Amerikanen in landen waarvan burgers in Irak zijn gegijzeld of geëxecuteerd, rekening dienen te houden met agressie.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief