Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon waarschuwt voor burgeroorlog

12 sep 04

De Israëlische premier Sharon heeft gewaarschuwd dat de harde woorden en de oproepen tot verzet van de joodse kolonisten Israël in een burgeroorlog kunnen storten. Sharon sprak voor het begin van de wekelijkse bijeenkomst van het kabinet. Hij kondigde harde maatregelen aan tegen kolonisten die zich verzetten tegen zijn plan om de 21 nederzettingen in de Gazastrook af te breken en de achtduizend inwoners elders te huisvesten.

De premier is vooral boos over een petitie waarin de kolonisten Israëlische militairen oproepen om niet aan de ontruimingen. Hij noemde dit een zeer ernstige zaak en zei dat soldaten, officieren en politiemensen naar hun nationale geweten moeten luisteren en "niet deelnemen aan operaties die zij vast voor de rest van hun leven zullen betreuren". Ook in eigen gelederen heeft hij te maken met verzet tegen de ontruimingsplannen.

Vanavond hebben zich ongeveer 10.000 mensen verzameld bij de Klaagmuur in Jeruzalem om gezamenlijk te bidden tegen de regeringsplannen. Daarna zijn ze naar het Zion-plein gegaan voor een demonstratie. De belangrijkste kolonistenorganisatie had opgeroepen tot het protest.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief